Presuda na 678 strana zbog planiranja terorističkih akcija

Izvor: B92, 21.Sep.2019, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presuda na 678 strana zbog "planiranja terorističkih akcija"

Sudija podgoričkog Višeg suda Suzana Mugoša napisala je presudu koja je uz overeni prepis odluke poslata strankama u postupku.

To je saopšteno iz Višeg suda, prenosi Pobjeda.

Protiv ove presude stranke i branioci mogu da podnesu žalbu u roku od 15 dana od dana prijema prepisa presude Apelacionom sudu Crne Gore, preko Višeg suda u Podgorici.

Podgorički dnevnik navodi da je presuda, koja je izrečena 9. maja, napisana na 678 strana.

List podseća >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da su 13 optuženih koji su se teretili za planiranje više terorističkih akcija na dan parlamentarnih izbora 2016. godine proglašeni krivim i osuđeni na ukupno 69 godina i sedam meseci zatvora, jer su, prema oceni sudskog veća, nesumnjivo počinili krivična dela koja im se stavljaju na teret.

Agenti ruske obaveštajne službe GRU Eduard Šišmakov i Vladimir Popov osuđeni su na 15, odnosno 12 godina zatvora za krivična dela stvaranje kriminalne grupe i terorizam u pokušaju. Bivši šef srpske žandarmerije Bratislav Dikić osuđen je na osam godina, dok su Nemanja Ristić i Predrag Bogićević, kojima je suđeno u odsustvu, dobili po sedam godina, podseća Pobjeda.

Za pripadništvo kriminalnoj organizaciji koja je pokušala teroristički napad, lideri DFa Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su na po pet godina, Branka Milić tri godine, Srboljub Đorđević, Milan Dušić, službeni vozač DF-a Mihailo Čađenović dobili su po godinu i šest meseci, Dragan Maksić godinu i devet meseci, dok je Kristina Hristić osuđena uslovno na godinu, dodaje podgorički dnevnik.

U presudi se navodi da je "svaki član kriminalne organizacije imao unaprijed određen zadatak i ulogu, a u delovanju kriminalne organizacije postoji spremnost za primenu nasilja i zastrašivanja, pri čemu su uračunljivi i svjesni svog dela hteli njegovo izvršenje i znali da je njihovo djelo protivpravno".

Cilj kriminalne grupe koju su formirali Šišmakov i Popov, prema ocjeni suda, bio je da zastraše građane, povrijede ustavne, političke i društvene strukture Crne Gore, proglase nasilno pobjedu Demokratskog fronta, zauzmu Skupštinu i tako spriječe ulazak u NATO, prenosi Pobjeda.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.