Presuda Šešelju simbol, dokaz za Srbi zločinci

Izvor: B92, 29.Mar.2016, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Presuda Šešelju simbol, dokaz za 'Srbi zločinci'"

Beograd -- Presuda Vojislavu Šešelju će biti simbolička, kao novi dokaz da su glavni zločinci na prostoru Jugoslavije bili Srbi, kaže profesor Slobodan Antonić za B92.

Haški tribunal me je na brutalan način izbacio iz tamnice, bile su reči Vojislava Šešelja kada se u novembru 2014. godine vratio u Beograd posle 11 godina pritvora.

Tada je pušten bez uslova, a sada nije pozvan da se vrati na izricanje presude.

Profesor Filozofskog fakulteta Slobodan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Antonić smatra da pretnja da bi mogao da bude poslat u Hag znači da je SRS podložnija ustupcima i kompromisima.

„Kada imate lidera koga možete da pritisnete, da ne kažem da ucenite, onda je to opozicija koja je prihvatljivija za vlast nego neka stranka i neki lider koji nema tu vrstu pretnje“, navodi Antonić.

Vlast negira da je Šešelj omiljeni opozicionar. Oni navode da presuda neće destabilizovati političku scenu Srbije.

„Uopšte se ne bavimo Vojislavom Šešeljom, ne interesuje nas bilo šta u tom smislu. Nećemo dozvoliti bilo kakvu vrstu političke nestabilnosti, a što se nas tiče, da kažemo da će presuda na bilo koji način uticati na to što radimo – neće“, navodi Stefanović.

Haška presuda Šešelju će se pažljivo pratiti u regionu, pošto se prvi čovek radikala tereti za zločine protiv čovečnosti - progon nesrba na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi, deportaciju i prisilno premeštanje.

Slobodan Antonić ipak kaže da ta presuda neće uzburkati strasti kao neke ranije haške presude.

„Presuda neće imati taj značaj kao recimo presuda Karadžiću, jer se Karadžićeva presuda proučava sa željom da se nađu neki novi momenti za reviziju recimo tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije. To u ovoj presudi Šešelju neće da bude. Ona će biti samo simbolička, kao još jedan dokaz da su zapravo glavni zločinci na prostoru bivše Jugoslavije bili Srbi“, navodi Antonić.

Tokom glavnog procesa, Tribunal je Šešelja tri puta osudio zbog nepoštovanja suda, odnosno objavljivanja identiteta zaštićenih svedoka – na 15, 18 i 24 meseca zatvora.

Po presudi, te kazne su objedinjene.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.