Izvor: B92, 20.Dec.1999, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pres-klub: Nasilje rezima zamenjeno terorom naoruzanih albanskih grupa

"Jedina nepromenljiva cinjenica na Kosovu, u poslednjih pet meseci, odnosno od dolaska KFOR-a je konstantno trajanje nasilja. Promena je samo u tome da je prethodno nasilje srpskog rezima zamenio teror naoruzanih grupa kosovskih Albanaca". Ovu tvrdnju izrekao je na pres-klubu Medija centra u raspravi o stanju u juznoj srpskoj pokrajini strucnjak za medjuetnicke odnose Dusan Janjic, javlja B2 92. "Obe strane", kaze Janjic, "srpska i albanska - tu cinjenicu upotrebljavaju u dnevno-politicke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svrhe. U Srbiji to, pre svega, radi rezim. Ponovo aktivira resentiment nacionalisticki. To mu je i neophodno da bi na neki nacin odlozio priznanje vojnickog poraza na Kosovu. Zapravo rezim sve radi da bi se dovela u pitanje uloga UN-a. To je jedan vrlo dobar trik. Zaista svi su opsednuti nasiljem koje se sprovodi, ali se to dramatizuje".

"Sa druge strane", istice Janjic "albanska strana nasilje i planira i sprovodi sa preciznim ciljem i dobrom organizacijom lokalnih komandanata OVK i posebno nacionalnog pokreta za oslobodjenje Kosova, koji je jos radikalniji od OVK u primeni nasilja. On ima apsolutno jasan politicki cilj - Kosovo mora biti cisto, jer se tako iz de facto visokog stepena samostalnosti prelazi u de jure stanje samostalnosti". Janjic, takodje, dodaje da je za ovdasnji rezim porazno saznanje da u svemu sto se dogadja postoji plan i primena dokumenta koji je ovoj vlasti vec nudjen.

"Srpske vlasti s vremena na vreme treba da procitaju dokumente o kojima govore i videce da tamo apsolutno to pise i da pise jos nesto - da ce se u politickom resenju pribegavati Rambujeu', a onda cete videti brojke i zaprepasticete se da se u brojku slaze broj zastitnog korpusa, sa tamo predvidjenim brojem albanskih lokalnih snaga", zakljucio je Janjic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.