Prenos osnivačkih prava nad dve manjinske gimnazije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jul.2011, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prenos osnivačkih prava nad dve manjinske gimnazije

NOVI SAD -

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Tamaš Korhec potpisali su danas u Novom Sadu ugovore o delimičnom prenosu osnivačkih prava nad dve srednje škole.

Prema oceni potpisnika, tim činom učinjen je važan korak u primeni Zakona o nacionalnim savetima koji definiše više standarde u zaštiti prava nacionalnih zajednica nego što to postavlja Evropa.

Nacionalni savet mađarske nacionalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << manjine će, prema danas potpisanom dokumentu, ubuduće jednim delom upravljati Gimnazijom i Domom učenika "Boljai" iz Sente i Gimnazijom za talentovane đake "Deže Kostolanji" u Subotici.

"U Vojvodini se na kvalitetniji i bolji način čuva nacionalni identitet zajednica nego u većini evropskih zemalja. Na to smo veoma ponosni, kao i na činjenicu da smo očuvali multikulturalnost kao jedina regija sa šest službenih jezika u upotrebi, a niko neće bolje definisati šta im je potrebno u oblastima informisanja, obrazovanja i kulture od samih predstavnika tih zajednica", istakao je Pajtić.

On je ukazao da su Nacionalni saveti najpozvaniji da kažu šta su prioriteti nacionalnih zajednica, koji je njihov interes i na kojih način se može sprovesti u delo.

Korhec je, u kasnijoj izjavi novinarima, naglasio da je čin potpisivanja sporazuma o prenosu dela osnivačkih prava nad dve gimnazije korak u popunjavanju ustavnog i zakonskog okvira stvorenog novim Zakonom o nacionalnim savetima.

"Taj proces će se nastaviti tokom ove godine, obuhvatiće i neke druge nacionalne zajednice, poput slovačke, pa ćemo imati veliki broj obrazovnih i kulturnih ustanova pod okriljem nacionalnih saveta. Ovde se ne radi o prostom proširivanju nadležnosti i vlasti, već o povećavanju odgovornosti nacionalnih saveta u očuvanju identiteta nacionalnih zajednica", istakao je Korhec.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Promovisan film "Izlazak iz geta"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jul.2011

Predsednik Saveta za integraciju Roma u Vojvodini Petar Novica Nikolić izjavio je danas da je ponosan na činjenicu da je rođen u romskoj čergi, ali je poručio da to ne sme da bude ni sadašnjost ni budućnost romske dece u Vojvodini.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Ugovori o subvencijama za samozapošljavanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jul.2011, 02:16

NOVI SAD -..Potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović, predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Dejan Jovanović uručiće danas ugovore o dodeli subvencije za samozapošljavanje za prvih 200 preduzetnika, koji će u Vojvodini pokrenuti sopstveni...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Subvencije za zapošljavanje u Vojvodini

Izvor: S media, 13.Jul.2011

Oko 200 preduzetnika iz Vojvodine koji planiraju da pokrenu sopstveni posao, dobiće danas ugovore o subvencijama za samozapošljavanje. Država subvencije od po 160.000 dinara dodeljuje nezaposlenima na osnovu biznis plana i ideje. ..Potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović, predsednik Vlade Vojvodine...

Nastavak na S media...

Stipendiranje mladih iz Preševa i Bujanovca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jul.2011

NOVI SAD -..Ministar za ljudska i manjinska prava, državnu lokalnu samoupravu Milan Marković dočekao je danas u Novom Sadu grupu mladih sa juga Srbije koji će studirati na ovdašnjem univerzitetu...U grupi se nalazi 11 devojaka i mladića iz opština Bujanovac, Medveđa i Preševo, od kojih su pet...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.