Preminuo predsednik Nambije: Borac protiv aparthejda i promoter nezavisne Nambije

Izvor: B92, 04.Feb.2024, 11:24

Preminuo predsednik Nambije: Borac protiv aparthejda i promoter nezavisne Nambije

Predsednik Namibije Hage Gejngob preminuo je danas u 83. godini, saopštilo je namibijsko predsedništvo na društvenoj mreži Iks.

Gejngob je umro u bolnici u Vindhuku, gde se lečio od raka.

Rođen u severnoj Namibiji, Gejngob se bavio aktivizmom u mladosti, protiv južnoafričkog režima aparthejda koji je tada vladao i namibijskom teritorijom.

Živeo je u egzilu skoro tri decenije. Iz Sjedinjenih Američkih Država promovisao je nezavisnost Namibije i osnovao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pokret SWAPO, aktuelnu vladajuću partiju u zemlji.

U Namibiju se vratio 1989, godinu dana pre nego što je zemlja stekla nezavisnosti, kada je imenovan za premijera.

Veliku podršku na izborima za predsednika je dobio 2014, a reizabran je i 2019. uprkos recesiji u zemlji i visokoj stopi nezaposlenosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.