Preminuo Žoze Kutiljero, jedan od autora plana za mir u BiH tokom devedesetih

Izvor: B92, 18.Maj.2020, 18:30

Preminuo Žoze Kutiljero, jedan od autora plana za mir u BiH tokom devedesetih

Portugalski diplomata Žoze Kutiljero, poznat po svojoj ulozi u mirovnom procesu u bivšoj Jugoslaviji, preminuo je u Briselu u 85. godini.

Kutiljero je devedesetih godina postao poznat po svom predsedavanju mirovnom konferencijom o bivšoj Jugoslaviji 1992. godine, a obavljao je i dužnost generalnog sekretara Zapadnoevropske unije, prenosi portugalski portal Obregador.

On je 1992. godine bio koordinator mirovne konferencije za bivšu Jugoslaviju, tokom portugalskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsedavanja EEC, a 2001. godine imenovan je za specijalnog predstavnika Komisije UN za ljudska prava za BiH i Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Kutiljero je, zajedno sa lordom Piterom Karingtonom, 1992. godine predložio plan za rešavanje krize i sprečavanje rata u BiH, a plan je predviđao stvaranje tri konstitutivne nacionalne jedinice, pri čemu bi Srbima i Bošnjacima pripalo po 44 odsto teritorije BiH, a Hrvatima preostalih 12 odsto.

Lideri sve tri strane u BiH, Radovan Karadžić, Alija Izetbegović i Mate Boban, taj dokument su potpisali 18. marta 1992. godine, ali je Izetbegović deset dana kasnije, posle sastanka sa američkim ambasadorom u SRJ Vorenom Zimermanom, povukao svoj potpis.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Umro Žoze Kutiljero, autor mirovnog plana za BiH

Izvor: Radio 021, 18.Maj.2020

Portugalski diplomata Žoze Kutiljero, poznat po svojoj ulozi u mirovnom procesu u bivšoj Jugoslaviji, preminuo je u Briselu u 85. godini, saopštila je njegova supruga Anjesija Lusa...Kutiljero je 90-ih godina postao poznat po svom predsedavanju mirovnoj konferenciji o bivšoj Jugoslaviji 1992. godine,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.