Preminuo Makedonac prebijen u Solunu?

Izvor: RTS, 30.Sep.2012, 22:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Makedonac prebijen u Solunu?

Još nismo dobili zvaničnu potvrdu informacije o smrti Aleksandra Samardžieva u Solunu, kaže portparol makedonske vlade Aleksandar Georgijev. Makedonski mediji javili su jutros da je Samardžiev, kojeg su u Solunu prebili pripadnici "Zlatne zore", podlegao povredama. Atina demantuje.

19.30 - Evropski komesar Štefan File apelovao je na uzdržanost kako incident u Solunu ne bi zatrovao odnose dve zemlje. 

19.14 - "U ovom trenutku ne postoji zvanična potvrda informacije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da je Aleksandar Samardžiev preminuo od posledica prebijanja", kaže portparol makedonske vlade Aleksandar Georgijev.

Portparol makedonske vlade Aleksandar Georgijev rekao je da institucije te zemlje još nisu dobile zvaničnu informaciju o smrti Aleksandra Samardžieva, a da će makedonska vlada reagovati tek kad dobije zvaničnu potvrdu i sve informacije vezane za slučaj prebijanja Samardžieva u Grčkoj.

Grčko Ministarstvo spoljnih poslova demantovalo je da je u Solunu u petak prebijen 19. godišnji mladić makedonskog porekla koji je kasnije preminuo u bolnici.

Ministarstvo ističe da je to morbidna fantazija.

Makedonski mediji su jutros preneli informaciju da je Samardžiev, Makedonac koga su u Solunu brutalno pretukli pripadnici ultranacionalističke stranke "Zlatna zora", podlegao povredama.

"Mi smo šokirani onim što je plasirano u javnost i što smo čuli tokom dana. U ovom trenutku ne postoji zvanična potvrda te informacije", rekao je Georgijev na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima makedonska vlada je diplomatskim mehanizmima preduzela sve neophodne korake.

Georgijev je pozvao sve stranke da odgovorno postupaju, jer je tema veoma osetljiva.

Organizacija "Makedonska nacija" potvrdila je vest koju su preneli makedonski mediji, ističući da je cela porodica Samardžijeva dobila pretnje da će biti likvidirana, prenosi makedonska agencija Mina.

Povodom ovog slučaja oglasio se Evropski komesar Štefan File, pozivajući sve strane na uzdržanost kako se odnosi dve zemlje ne bi pogoršali. 

Rođak preminulog, Stiljan Samardžiev izjavio je za makedonske medije, da je Aleksandar u petak bio krvnički pretučen u Solunu, jer se suprotstavio pripadnicima "Zlatne zore", koji su ga "savetovali" da promeni prezime.

Informaciju o smrti studenta Aleksandra Samardžieva, preneli su svi skopski mediji, međutim, niko od zvaničnika nije potvrdio ovu informaciju.

Stiljan je rekao da je grčka policija od avgusta dva puta privodila Samardžieva, koji je neko vreme proveo u zatvoru u Grčkoj, zbog učešća u aktivnostima na priznavanju makedonske manjine u Grčkoj.

Na društvenim mrežama je u toku noći bilo poziva na osvetu, za proteste ispred Grčke ambasade i ambasada EU i SAD.

Novinarskim ekipama koji su hteli da fotografišu situaciju oko ambasade nije bilo dozvoljeno niti fotografisanje niti snimanje.

Oko Kancelarije za vezu Republike Grčke u Skoplju tokom noći je raspoređeno pojačano policijsko obezbeđenje, nakon informacije da je u Solunu preminuo Makedonac koga su pretukli pripadnici nacionalističke organizacije "Zlatna zora".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.