Preminuo Fadil Hadžić

Izvor: RTS, 03.Jan.2011, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Fadil Hadžić

Jedan od najuglednijih hrvatskih kulturnih radnika, Fadil Hadžić, iznenada je preminuo u 89. godini života, u Zagrebu. Hadžić je bio umetnik širokog spektra zanimanja, a slikar po akademskom obrazovanju.

U Zagrebu je, u 89. godini, umro Fadil Hadžić, jedan od najizvođenijih hrvatskih komediografa, svestrani kulturni poslenik, filmski režiser, scenarista, novinar i slikar, ali i osnivač i dugogodišnji umetnički direktor Satiričkog pozorišta "Kerempuh", odnosno "Jazavac" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kako se zvalo pre rata.

Iako se oprobao u svim vidovima umetnosti i uređivanju novina i časopisa (VUS, Vjesnik, Telegram, Kerempuh, Oko), Hadžić, rođen 1922. u Bileći i slikar po akademskom obrazovanju, tokom svoje bogate karijere, najviše je bio vezan za pozorište.

Godine 1950. osniva i vodi Kerempuhovo vedro kazalište (pozorište), od 1951. preimenovano u Gradsko kazalište "Komedija", početkom pedesetih godina osniva i vodi "Duga-film", prvo preduzeće za proizvodnju crtanih filmova u Jugoslaviji, a od 1952. godine bio je direktor "Zora-filma".

Tokom 1964. bio je jedan od osnivača Satiričkog kazališta "Jazavac", na čijem je čelu bio 20 godina.

Pokretač je pozorišnog festivala "Dani satire", prvi put održanog 1976. godine. Dramsku karijeru započeo je "Dosadnom komedijom", koja je prvi put izvedena 1952. u pozorištu "Komedija".

Njegov dramski opus obuhvata 60 dela u kojima tematizuje generacijske sukobe, muško-ženske odnose, zloupotrebu moći i društveni moral.

Bio je aktivan do poslednjeg dana života, a u matičnom mu je pozorištu 20. novembra prošle godine prvi put izvedeno poslednje delo, komedija "Prevaranti".

Uspešan filmski režiser

Kao filmski režiser debitovao je početkom šezdesetih godina sa dva dugometražna filma, "Zemlja s pet kontinenata" i "Abeceda straha", posle čega, 1962. godine, sledi komedija "Da li je umro dobar čovjek?" i ratni film "Desant na Drvar" (1963).

Za film "Službeni položaj" (1964) nagrađen je Velikom Zlatnom arenom na filmskom festivalu u Puli, čiji je bio glavni promoter.

U njegovom filmskom opusu ističu se filmovi društveno-kritičkog karaktera, među kojima i "Protest" (1967), "Lov na jelene" (1972), "Novinar" (1979), "Ambasador" (1984).

Autor je libreta za operu "Požar u operi" Borisa Papandopula i više romana, knjiga i humorističkih putopisa.

U Vjesniku je pod pseudonimom Zoran Zec objavljivao ironične portrete kulturnih radnika koji su 1970. sabrani u knjizi "Hrvatski Olimp". Slikarstvom je intenzivnije počeo da se bavi sedamdesetih godina, slikajući najviše aktove, portrete, istarske pejzaže i vedute u tehnici ulja, akvarela i pastela.

Za kulturno-umetnički rad dobio je brojne nagrade i druga priznanja, među kojima 1984. i nagradu "Vladimir Nazor" za životno delo.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preminuo hrvatski komediograf Fadil Hadžić

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Jan.2011

  Fadil Hadžić, jedan od najizvođenijih hrvatskih komediografa, svestrani kulturni djelatnik, filmski redatelj i scenarist, novinar i slikar, preminuo je  noćas u 89. godini u Zagrebu, izvijestilo je danas Satiričko kazalište "Kerempuh", čiji je bio utemeljitelj i dugogodišnji umjetnički direktor....

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Preminuo reditelj Fadil Hadžić

Izvor: Blic, 03.Jan.2011

U Zagrebu je sinoć u 89. godini preminuo poznati komediograf Fadil Hadžić.Tokom duge karijere Hadžić je osnovao satirično pozorište “Jazavac”, na čijem je čelu bio dvadeset godina i pozorišta “Vidra” i “Komedija”...Bio je i urednik satiričnog časopisa "Kerempuh” i plodan...

Nastavak na Blic...

Preminuo Fadil Hadžić

Izvor: SEEcult.org, 03.Jan.2011

Svestrani hrvatski umetnik Fadil Hadžić, jedan od najproduktivnijih filmskih autora i dramskih pisaca, slikar po obrazovanju, novinar i osnivač kulturnih institucija, preminuo je 3. januara u Zagrebu u 89. godini. Komemoracija povodom smrti Hadžića biće 5. januara u pozorištu “Kerempuh”, čiji...

Nastavak na SEEcult.org...

Preminuo Fadil Hadžić

Izvor: Šumadija Press, 04.Jan.2011, 13:26

U Zagrebu je u 89 godini preminuo poznati komediograf Fadil Hadžić. Tokom duge karijere Hadžić je osnovao satirično požorište Jazavac, na čijem je čelu bio dvadeset godina i pozorišta Vidra i Komedija.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.