Premijer Škotske: Izraelski zvaničnici predlažu etničko čišćenje u Pojasu Gaze

Izvor: B92, 06.Jan.2024, 16:58

Premijer Škotske: Izraelski zvaničnici predlažu etničko čišćenje u Pojasu Gaze

Premijer Škotske Hamza Jusaf optužio je danas visoke zvaničnike izraelske vlade da predlažu "etničko čišćenje" u Pojasu Gaze

On navodi da će do toga doći izmeštanjem Palestinaca i dovođenjem izraelskih doseljenika.

Škotski premijer je pružio snažnu podršku Palestincima, rekavši da često ponavljani komentari visokih izraelskih zvaničnika koji pozivaju na raseljavanje Palestinaca iz Pojasa Gaze predstavljaju primer definicije etničkog čišćenja, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prenosi glazgovski dnevnik Herald.

"Gaza je okupirana palestinska teritorija i biće deo buduće palestinske države. Stanovnici Gaze ne bi trebalo da budu predmet nasilnog raseljenja ili preseljenja. Mislim da bi politički lideri trebalo da prestanu da govore besmislice i da nazovu pravim imenom ono što vide - u Gazi imamo ne samo humanitarnu krizu, već i visoke zvaničnike Netanjahuove vlade kako daju izjave koje su, iskreno govoreći, primer definicije etničkog čišćenja. To se mora najoštrije osuditi", rekao je Jusaf.

On je istakao da lideri Hamasa takođe moraju biti pozvani na odgovornost za užasne napade na izraelske civile 7. oktobra. Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben-Gvir jedan je od izraelskih zvaničnika koji je uputio poziv da se "ohrabri migracija stanovnika Gaze", što bi, kako je rekao, omogućilo Izraelu da "vrati kući" stanovnike bivših izraelskih naselja u toj palestinskoj enklavi.

Ovakve izjave su naišle na široku međunarodnu osudu, uključujući i EU i SAD. Škotski premijer Hamza Jusaf je oženjen Nadiom El-Naklom koja ima oca Palestinca i porodične veze u Gazi.

On je pozvao vladu Velike Britanije da jasno stavi Izraelu do znanja da su akcije jevrejske države u Gazi otišle "predaleko od legitimnog odgovora" na napade Hamasa 7. oktobra u kojima je ubijeno oko 1.200 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.