Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Jul.2020, 14:03

Premijer Crne Gore pozvao SPC na pregovore

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve (SPC) nije još odgovorila na današnji poziv premijera Crne Gore Duška Markovića na razgovor o Zakonu o slobodi veroispovesti čije usvajanje je izazvalo masovne proteste.

"Pozivam Mitropoliju crnogorsko-primorsku i druge eparhije Srpske pravoslavne crkve da već sutra, 20.07.2020. godine, nastavimo započete pregovore na ekspertskom nivou" radi nalaženja "prihvatljivog rešenja", napisao je Marković na Tviteru. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je ove sedmice građane Crne Gore da na avgustovskim parlamentarnim izborima glasaju za one koji neće donositi "anticrkvene zakone".

Ekspertski timovi Vlade i Mitropolije počeli u su u martu pregovore o sprovođenju zakona donetog krajem 2019. godine, ali su prekinuti zbog epidemije novog korona virusa.

Sporni zakon prdviđa podržavljenje imovine za koju crkve nemaju dokaz da su je imale u vasništvu pre 1918. godine, a SPC smatra da je zakon diskriminatorski i traži njegovo povlačenje.

SPC je odbila junski predlog crnogorskog državnog vrha da se primena zakona odloži dok se o osporavanim odredbama ne izjasne Ustavni sud Crne Gore i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mitropolija crnogorsko-primorska prihvatila poziv Duška Markovića na dijalog

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jul.2020

"Ipak ne gubimo nadu da će Vlada i Skupština Crne Gore pod hitno izmeniti i dopuniti sporni Zakon koji je glavni uzročnik ove nezapamćene odbrane Svetinja od strane Pravoslavnog naroda Crne Gore"..Mitropolija crnogorsko-primorska prihvatila je današnji poziv Vlade Crne Gore na dijalog o Zakonu o...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.