Prema istraživanju Startap Džinoma (Startup Genome) srpski inženjeri među pet najboljih na svetu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Avg.2019, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prema istraživanju Startap Džinoma (Startup Genome) srpski inženjeri među pet najboljih na svetu

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je danas da je inženjerski kadar iz Srbije svrstan među pet najkvalitetnijih u svetu prema istraživanju američkog Startap Džinoma (Startup Genome) i da je to signal za investitore da ulažu u Srbiju i srpske startap kompanije.

Srbija ima veliku perspektivu u inovacijama i razvoju startap kompanija i prepoznata je kao jedna od najvažnijih inovacionih centara u Evropi, izjavio je danas ministar za inovacije i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tehnološki razvoj Nenad Popović.

On je na konferenciji za novinare posle sastanka sa direktorom organizacije Startap Džinom Žan Fransoa Gotjeom, gde su predstavljeni najvažniji rezultati istraživanja startap ekosistema koji je sprovela ta organizacija, rekao da je Srbija svrstana među pet liderskih ekosistema u Evropi pored Londona, Tel Aviva, Barselone i Helsinkija.

"Prvi put Srbija se pojavila u ovom istraživanju i to je poruka svima u svetu da je Srbija jedan od najvažnijih inovativnih centara u Evropi, a sigurno najbolji centar za inovacije na Balkanu", rekao je Popović.

On je naveo da su se Beograd i Novi Sad pojavili u tom istraživanju i da je ono sprovedeno u preko milion kompanije u 154 grada sveta.

Popović je rekao da su fakulteti u Srbiji praktično resurs najboljih inženjera odnosno da Srbija ima najbolje inženjere u Južnoj Evropi.

"Moramo učiniti sve da ubuduće imamo što više mladih koji će upisivati tehničke fakultete. Nastavićemo ka tome da učinio sve kako bi što više mladih otvaralo startap kompanije i kako bi privukli mlade iz regiona u Srbiju", rekao je on.

Istraživanje američke organizacije Startap Džinom iz San Franciska pokazalo je i prednosti i kvalitet Srbije u gejmining i blokčejn industriji, rekao je Popović i dodao da i u tim granama Srbija ima veliku perspektivu.

Ministar je rekao da se sugestije i primedbe koje je dobila Srbija odnose na nedovoljan broj startap kompanija i naveo da na primer zemlje poput Izraela i SAD-a imaju i do 10 puta više startap kompanija.

"Moramo inovaciono preduzetništvo da razvijamo više, da imamo što više startap kompanije i tako jačamo inovacioni eko-sistem", rekao je Popović i dodao da su poreske olakšice koje je omogućila Vlada Srbije visoko ocenjene od ove organizacije.

On je naveo da srpske startap kompanije privlače investitore i izneo podatak da su tokom godinu dana ostvarene akvizicije srpskih kompanija u ovom sektoru preko 100 miliona evra.

Kako je rekao, ove godine će u gradovima koji nemaju fakultete biti otvoreno osam inovacionih startap centara a do sredine 2020. godine još šest takvih centara.

"To će omogućiti mladima da imaju najbolji prostor i najbolje tehnologije, i pomoći ćemo im da tako razvijaju svoje proizvode i usluge pa ih plasiraju na tržište", rekao je Popović.

Ministar je naveo da su sugestije koje je Srbija dobila od Startap Džinoma odnose na potrebu da se startapi više finansiraju, i dodao je da će to biti sprovedeno u delo, odnosno da će biti pokrenuta inicijativa za osnivanje fonda za finansiranje startapa.

"Trudićemo se da rezultate ovog istraživanja implementiramo na najbolji mogući način koristeći iskustva svih eko-sistema koji su lideri u svetu u ovoj oblasti", rekao je Popović.

On je zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću za podršku u oblasti inovacija, kao i predstavnici Vlade Republike Srbije i dodao da će resorna ministarstva zajednički raditi na privlačenju sredstava u inovacioni startap eko-sistem u budućnosti.

Popović je najavio da će biti nastavljena saradnja sa inicijativom Digitalna Srbija čija je pomoć od velikom značaja.

Žajn Fransoa Gotje je rekao da je veoma važan razvoj infrastrukture kada je ova oblast u pitanju, kao i da postoji dobar odnos i saradnja javnih institucija sa privatnim inicijativama.

On je ocenio da je Srbija postigla dobre rezultate i da je ono što predstavnici Vlade Srbije rade na tom planu pokazuje da se ide u dobrom smeru.

On je rekao da je veoma važno da postoji finansiranje u ranoj fazi i da zajednica treba da podržava pokretanje startapa.

"Davaćemo preporuke a sve u cilju da bi Srbija postala lider u otvaranju novih radnih mesta u ovoj oblasti ", rekao je direktor Startap Džinoma.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Srbija jedan od vodećih startap ekosistema u Evropi

Izvor: RTS, 29.Avg.2019

Predstavljeni rezultati istraživanja prema kojima je Srbija svrstana među pet liderskih startap ekosistema u Evropi. Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović je istakao da se mora učiniti sve da ubuduće ima što više mladih koji će upisivati tehničke fakultete. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.