Izvor: B92, 22.Maj.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekinuto drugo haško suđenje za Srebrenicu

Hag -- Drugo suđenje u Haškom tribunalu za masakr koji je jula 1995. izvršen u Srebrenici prekinuto je posle samo nedelju dana i samo jednog saslušanog svedoka. Pošto su u međuvremenu dvojica od četvorice optuženih - Momir Nikolić i Dragan Obrenović - "promenili strane", priznali krivicu i pristali da se kao svedoci optužbe pojave na suđenju preostaloj dvojici optuženih, branioci Vidoja Blagojevića i Dragana Jokića su tražili prekid suđenja, kako bi mogli da svoje odbrane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prilagode novim okolnostima i pripreme se za unakrsno ispitivanje dvojice "pokajnika", koji su priznali zločine koje njihovi klijenti na optuženičkoj klupi i dalje poriču.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. jun ali nije isključeno da prekid traje i duže od mesec dana. To će, pored ostalog, zavisiti i od toga kako će se razrešiti problemi između Vidoja Blagojevića i njegovog američkog branioca Majkla Karnavasa. Blagojević je, naime, "otkazao" američkom advokatu pošto je u njega "izgubio poverenje" te ga, kako je rekao na samom početku suđenja, "smatra nametnutim". Sekretarijat je imenovao jednog "nezavisnog advokata" koji treba da posavetuje Blagojevića o opcijama koje su mu na raspolaganju, a Karnavas je u četvrtak izjavio da je spreman da se povuče - ukoliko veće i Sekretarijat tribunala odobre optuženom da imenuje novog branioca. A novi branilac bi, neizbežno, tražio i novo vreme da se upozna sa
predmetom i pripremi za suđenje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.