Prekid vatre u Gazi se poštuje, Izrael ipak upozorava

Izvor: Blic, 22.Nov.2012, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekid vatre u Gazi se poštuje, Izrael ipak upozorava

U pojasu Gaze danas se poštuje sporazum o prekidu vatre između Izraelaca i palestinskog Hamasa, ali je ministar odbrane Izraela Ehud Barak ipak upozorio da će njegova zemlja nastaviti s napadima u slučaju da Palestinci prekrše dogovor. Vođa Hamasa Haled Mašal drži primerak sporazuma Hamasa i Izraela

- Prekid vatre može da traje devet dana, devet nedelja ili više, ali ako se ne održi, mi ćemo znati šta da radimo, i naravno da ćemo u slučaju napada ili provokacija razmotriti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mogućnost da ponovo počnemo sa vojnim akcijma - rekao je Barak za izraelski državni radio.

Posle diplomatskih pregovora u Kairu u kojima je učestvovala i američka državna sekretarka Hilari Klinton, sinoć je postignut dogovor o prekidu vatre između Izraela i Hamasa koji kontroliše pojas Gaze.

Proslava primirja na ulicama Gaza Sitija

Prema dogovoru, Izrael treba da okonča sve vojne aktivnosti protiv pojasa Gaze. Dogovor predviđa i da palestinske snage prestanu sa svim napadima na Izrael.

Savet bezbednostu UN pozvao je sinoć Izrael i Hamas da "ozbiljno deluju" kako bi poštovali postignuti dogovor, a međunarodnu zajednicu da hitno pruži pomoć pojasu Gaze, koja je nedelju dana bila meta izraelskih vazdušnih napada.

Izraelski vojnik proslavlja rođendan prvog dana primirja, na položaju blizu granice s Gazom

Posle postizanja sporazuma, Savet bezbednosti UN otkazao je raspravu o

sukobima Hamasa i Izraela u pojasu Gaze. Savet je održao konsultacije zatvorene za javnost, a zatim je saslušao izveštaj koji je video-vezom poslao generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

On je od ponedeljka na Bliskom istoku, gde razgovara s liderima zemalja tog regiona. Od 14. novembra, kada su počeli izraelsko-palestinski sukobi, poginulo je 155 Palestinaca i pet Izraelaca.

Povezane vesti: Izrael odustao od kopnene ofanzive na Gazu, Hilari Klinton stiže na Bliski istok Hamas: Više od 100 žrtava u pojasu Gase UN: Pojas Gaze nemoguć za život do 2020. Barak: Pad sirijskog predsednika bio bi blagoslov za region Izrael i Hamas postigli dogovor o razmeni zatvorenika

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.