Pregovori neće biti samo tehnički

Izvor: Vesti-online.com, 26.Feb.2011, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pregovori neće biti samo tehnički"

Šef srpskog tima za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović ocenio je danas da će pregovori biti teški, da će imati svoje uspone i padove i da će trajati dovoljno dugo da bi se rešili najvažniji problemi. Pregovori će se početi u Briselu u prvoj polovini marta.

"Svako pitanje ima veliki stepen teškoće za rešavanje i ne treba podizati nerealna očekivanja... biće to teški pregovori koji će imati svoje uspone i padove i trajaće dovoljno dugo da rešimo najvažnije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << probleme", istakao je Stefanović gostujući u vestima na Televiziji B92.

Stefanović je naveo da će prvo biti razmatrena pitanja koja najviše pritiskaju ljude na Kosovu i Metohiji, a to su "pitanja njihove slobode kretanja, korišćenja mobilne telefonije, električne energije, registarskih tablica i nestalih osoba"

Pregovori nisu tehnički, jer će biti pokrenuta sva važna pitanja u kojima postoji ''duh nerešenog statusa Kosova i Metohije''. ''Rešavajući svako od ovih pitanja bavimo se životima ljudi na Kosovu i omogućavanju njihovog normalnog, bezbednog opstanka“, rekao je Stefanović koji je uveren da će se rešavanjem naizgled lakših pitanja doći do rešenja za teža o regulisanju odnosa Prištine i Beograda.

On je naveo i da terminološka odrednica ''tehnički pregovori'', na kojoj u stvari Priština insistira, više služi za unutrašnju upotrebu i neko samohrabrenje njihovog tima.

Prema njegovim rečima, ovo nisu pregovori u kojima neko treba da pobedi, a neko da izgubi, već se tiču rešavanja problema. Oni se, prema Stefanovićevim rečima, razlikuju od svih dosadašnjih pregovora, u kojima je jedina tema bila pitanje statusa, a sada je status sažet u svakom od pitanja, ukazao je Stefanović.

On je dodao da ukoliko bi se krenulo od samog pitanja statusa, pregovori nigde ne bi stigli, jer obe strane imaju dijametralno suprotne stavove o tom pitanju tako da je ovo ''mudriji pristup''.

Komentarišući imenovanje potpredsednice Vlade Kosova Edite Tahiri za šefa pregovarčkog tima Prištine, Stefanović je naveo da je ona iskusan pregovarač i zbog toga se očekuje da će "imati mogućnost pune implementacije onoga što budemo dogovorili".

"Imamo punu veru i poverenje da će kroz konstruktivan dijalog doći do brzih i povoljnih rešenja za ljude na Kosovu i Metohiji", istakao je Stefanović.

Kako je naveo, "mesecima smo čekali u potpunoj pripravnosti da Priština formira svoju vladu i pregovarački tim, a sada kada se to desilo očekujem da pregovori počnu u prvoj polovini marta u Briselu".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.