Preduzetništvo je i ženskog roda

Izvor: Politika, 12.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preduzetništvo je i ženskog roda

Mnoge predrasude koje muškarci imaju o lepšem polu kao menadžerima nisu tačne i morale bi da se preispitaju

Tranzicija je imala veliki uticaj na žene. Nekima je donela nove mogućnosti i šanse koje su one iskoristile uspešno počinjući vlastiti biznis. Međutim, mnoge su izgubile posao usled privatizacionih transformacija, inflacije, restrukturisanja i nelikvidnosti – ako se tome doda i redukcija dečje zaštite onda je jasno zašto su mnoge žene bačene na dno socijalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << hijerarhije. Sve ovo zapaža prof. dr Radmila Grozdanić, stručnjak za preduzetništvo.

– Žene treba ohrabriti da se bave biznisom – kaže naša sagovornica, napominjući da istraživanja u svetu jasno pokazuju da se ljudi ne dele na manje ili više pametan ili biznisu sklon pol. Međutim, u Srbiji nema evidencije o ženskom preduzetništvu. Prema neformalnim podacima, ovde se žene uglavnom zapošljavaju u porodičnim firmama, kao supruge ili ćerke. (Od 240.000 registrovanih preduzetničkih radnji 60 odsto se smatraju porodičnim biznisom.)

Radmila Grozdanić naročito ističe da je neophodna ozbiljna državna inicijativa za pomoć ženskom preduzetništvu. Pogotovo što su žene neravnopravne pri zapošljavanju u privatnom sektoru, gde poslodavci ne žele da primaju trudnice, a i plate su im niže za isti posao nego muškarcima.

Neke od primera državne pomoći ženskom preduzetništvu možemo videti u Americi i Italiji gde država pomaže "ženskim inkubatorima". U Americi su široko rasprostranjeni kuhinja-inkubatori: to su poslovne zajednice u kojima se pruža podrška mikro ženskim firmama u oblasti pravljenja hrane za osobe sa specijalnim potrebama. Obavlja se obuka u posebnom prostoru, nalaze se klijenti i utvrđuju standardi za kvalitet hrane. Ali se kuhinja-inkubatori bave i priređivanjem koktela, hrane za svadbe i sahrane. Kada se organizuju tenderi za neku od ovih usluga, lokalna vlast preuzima obavezu da protežira ponudu ženskog inkubatora.

U Italiji postoji čitava mreža ženskih inkubatora pod nazivom Inpresedona, navodi Radmila Grozdanić još jedan pozitivan primer. U tim inkubatorima su aktivne žene višeg obrazovanja; arhitekte, projektanti, dizajneri koji se bave građevinskim nasleđem, kulturom življenja, enterijerima. I ovde lokalna vlast preferira usluge stručnjaka iz ženskog inkubatora.

Budućnost ženskog biznisa u Srbiji naša sagovornica vidi, pre svega, u nekoliko oblasti: knjigovodstvo i revizija, koje će biti sve traženije zbog usklađivanja domaćih propisa sa EU a u ovoj oblasti žene su već ubedljivo dominantne. Zatim, oblast nege i lepote, ali i tradicionalna briga o starima – gerontologija. Primetno je žensko osvajanje područja nekretnina i obrade podataka – prikupljanje i klasifikovanje statističkih podataka iz raznih oblasti privrede i masovne potrošnje. Posao pravljenja baze podataka uglavnom se obavlja od kuće.

Nenad Stefanović

[objavljeno: 12.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.