Predstavljena Matrica, društvo za zaštitu vlasnika fonograma

Izvor: Blic, 17.Maj.2016, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljena "Matrica", društvo za zaštitu vlasnika fonograma

Predstavnici Društva proizvođača fonograma, Matrica, predstavili su medijima svoje udruženje. Oni su skrenuli pažnju na problematiku radi koje su i osnovani - obespravljenost proizvođača fonograma.

Cilj Matrice je originalnim vlasnicima fonograma, tj. zapisa zvuka, vratiti prava koja im pripadaju te im omogućiti da svoja prava ostvaruju u skladu sa zakonom.

Slobodan Nešović, osnivač Matrice, pojasnio je kako su proizvođači fonograma, odnosno zvučnih zapisa, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ljudi koji su sopstvena sredstva i rad ulagali u intelektualnu svojinu, a kako prihod ubira treća strana koja na to nema pravo.

"Ta treća strana su izdavači, ili bolje reći diskografi, koji su ugovorom sa proizvođačem fonograma stekli prava da fonogram samo stave na nosač zvuka, odnosno, da te nosače umnože i stave u prodaju. Problem nastaje kada se izdavač, legitimiše kao vlasnik fonograma i ubire naknadu od njihovog iskorišćavanja. Ovakvi scenariji su posebno česti u slučaju fonograma nastalih poslednjih dvadeset godina, u periodu kada su velike izdavačke kuće koristile svoju monopolsku poziciju", objasnio je Slobodan Nešović.

Kako bi originalni vlasnici fonograma došli u poziciju da mogu ostvarivati svoja prava, potrebno je da sudije koje sude u tim sporovima budu upoznati sa problematikom i zakonskom regulativom koja se primenjuje u ovim slučajevima. Iz Matrice upozoravaju kako to, međutim, nije slučaj u Srbiji.

"Najveći problem postoji u sferi elementarnog nerazumevanja pravne materije koja se bavi fonogramima. Utisak je da sudije slabo poznaju propise i pravne pojmove iz ove oblasti te imaju problem sa razlikovanjem autorskog, interpretatorskog i prava proizvođača fonograma", izjavio je Srđan Mitrić, pravni zastupnik Matrice.

On ističe da u okviru navedenih sudova ne postoje posebna odeljenja koja se bave ovim vrstama sporova, pa sudije nemaju dovoljno iskustva i znanja", zaključio je Mitrić.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.