PREDSTAVLJENA MATRICA: Društvo za zaštitu vlasnika fonograma (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 17.Maj.2016, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREDSTAVLJENA MATRICA: Društvo za zaštitu vlasnika fonograma (FOTO)

Predstavnici Društva proizvođača fonograma, Matrica, predstavili su medijima svoje udruženje. Oni su skrenuli pažnju na problematiku radi koje su i osnovani - obespravljenost proizvođača fonograma. Cilj Matrice je originalnim vlasnicima fonograma, tj. zapisa zvuka, vratiti prava koja im pripadaju te im omogućiti da svoja prava ostvaruju u skladu sa zakonom.

Slobodan Nešović, osnivač Matrice, pojasnio je kako su proizvođači fonograma, odnosno zvučnih zapisa, ljudi koji su >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << sopstvena sredstva i rad ulagali u intelektualnu svojinu, a kako prihod ubira treća strana koja na to nema pravo.

- Ta treća strana su izdavači, ili bolje reći diskografi, koji su ugovorom sa proizvođačem fonograma stekli prava da fonogram samo stave na nosač zvuka, odnosno, da te nosače umnože i stave u prodaju. Problem nastaje kada se izdavač, legitimiše kao vlasnik fonograma i ubire naknadu od njihovog iskorišćavanja. Ovakvi scenariji su posebno česti u slučaju fonograma nastalih poslednjih dvadeset godina, u periodu kada su velike izdavačke kuće koristile svoju monopolsku poziciju. - objasnio je Slobodan Nešović.

Kako bi originalni vlasnici fonograma došli u poziciju da mogu ostvarivati svoja prava, potrebno je da sudije koje sude u tim sporovima budu upoznati sa problematikom i zakonskom regulativom koja se primenjuje u ovim slučajevima. Iz Matrice upozoravaju kako to, međutim, nije slučaj u Srbiji:

- Najveći problem postoji u sferi elementarnog nerazumevanja pravne materije koja se bavi fonogramima. Utisak je da sudije slabo poznaju propise i pravne pojmove iz ove oblasti te imaju problem sa razlikovanjem autorskog, interpretatorskog i prava proizvođača fonograma. - izjavio je Srđan Mitrić, pravni zastupnik Matrice.

Foto: Promo

On ističe da - u okviru navedenih sudova ne postoje posebna odeljenja koja se bave ovim vrstama sporova, pa sudije nemaju dovoljno iskustva i znanja.

- Naše mišljenje je da se sistemsko rešenje može naći samo većom specijalizacijom sudstva, putem edukacije i informisanja. Ovo smatramo izuzetno bitnim, jer kada imate situaciju da nema ko adekvatno primenjivati zakone, onda govorimo o ozbiljnom društvenom problemu. - zaključio je Mitrić.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Proizvođači fonograma stvaraju, neko drugi ubira prihod

Izvor: N1 televizija, 17.Maj.2016

Predstavnici Društva proizvođača fonograma Matrica ukazali su na obespravljenost proizvođača fonograma i istakli da je cilj ovog društva da se originalnim vlasnicima fonograma, odnosno zapisa zvuka omogući da svoja prava ostvaruju u skladu sa zakonom...Osnivač Matrice Slobodan Nešović naveo...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.