Predstavljamo vam kinesku verziju S-300: Ubojiti sistem FK-3 o kojem BRUJI SRBIJA

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Nov.2018, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljamo vam kinesku verziju S-300: Ubojiti sistem FK-3 o kojem BRUJI SRBIJA

Ubitačno oružje o kome se mnogo piše poslednjih dana u našim medijima je izvozna verzija kineskog HQ-22.

FK-3 je PVO sistem srednjeg do dugog dometa koji je stvoren za odbranu vojnih i industrijskih ciljeva od pretnji iz vazduha, kao što su borbeni avioni, krstareće rakete, taktičke rakete vazduh-zemlja, oklopljeni borbeni helikopteri, i drugih.

Oružje o kome se mnogo piše poslednjih dana u našim medijima je izvozna verzija kineskog HQ-22. FK-3 do sada >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nije prodat nijednoj državi.

U pitanju je kopija ruskog S-300, a prvi put se pojavio 2012. godine.

Ovo ubitačno oružje je razvila kineska državna kompanija CASIC (China Aerospace Science and Industry Corporation).

Sastoji se od kamiona koji nosi 4 rakete zemlja-vazduh, čiji je operativni domet 50 do 100 kilometara, a maksimalna visina je 27 kilometara.

Moguće je ispaliti 12 raketa na šest meta istovremeno, a sistem poseduje i radar za praćenje i presretanje meta, poseduje radio-komandu i poluaktivno vođenje.

Montiran je na šasiji teškog kamiona koje proizvode Šanksi automobili (Shaanxi Automobiles).

Prepoznatljiv je po čudnom dizajnu dela šasije ispod lansera, koji liči na rampe po kojima se izvode akrobacije skejtbordom. Takav dizajn služi odbijanju toplote tokom lansiranja, što omogućava brže punjenje.

FK-3 može da operiše autonomno, ali i u sadejstvu sa drugim sistemima FK-3 u sklopu baterije, što je optimalno. FK-3 je obično praćen od strane komandnog vozila, radarskog vozila i specijalizovanog vozila za punjenje.

Našim medijima se pronela informacija da ćemo kupiti 3 lansera FK-3 po ceni od 200 miliona dolara, iako je cena jednog 100 miliona, što bi na neki način pokazalo poverenje Kine u Srbiju kao u potencijalnog vojnog saveznika, pogotovo sa obzirom na to da ova verzija sistema, FK-3 do sada nije prodata nijednoj državi - navode domaći mediji.

HQ-22, originalna verzija, izvezena je u Maleziju, Mjanmar, Uzbekistan, Tajland i Turkmenistan.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.