Predmeti koje SVAKO OD NAS KORISTI U SVOM DOMU IZUZETNO OPASNI: Izazivaju sterilitet i dijabetes!

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jun.2020, 23:03

Predmeti koje SVAKO OD NAS KORISTI U SVOM DOMU IZUZETNO OPASNI: Izazivaju sterilitet i dijabetes!

Opasno, BPA plastika, to jest bisfenol A, providna je i tvrda, od nje se prave i flašice za vodu, sportska oprema, CD i DVD diskovi.

- Četkice za zube napravljene su od plastike i mogu sadržati štetne hemikalije, kao što su aromatični ugljovodnici, dok dlačice same četkice mogu imati bisfenol, koji je poznati endokrini disruptor i izaziva sterilitet i pojavu dijabetesa - tvrdi Jelena Milić iz Alhema.

Opasno, BPA plastika, to jest bisfenol A, providna je i tvrda, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << od nje se prave i flašice za vodu, sportska oprema, CD i DVD diskovi, a nalazi se u plastici koja je korišćena i u izradi četkice za zube.

Mnoge studije pokazale su da BPA ima svojstva hormona, usled čega se javila zabrinutost njegove upotrebe u proizvodima, posebno onim koji su u kontaktu sa hranom.

- Bisfenol A je endokrini disruptor koji oponaša hormon estrogen i u ogledima na životinjama se pokazalo da ima negativne efekte na zdravlje. Nalazi se u mnogim proizvodima koji se prave od plastike, a određena količina ove štetne materije može biti toksična za organizam i izazvati disbalans hormona, usled čega može doći do steriliteta, a pošto utiče i na hormon insulin, i do pojave dijabetesa - kaže Jelena Milić iz neprofitne organizacije Ahlem, koja se zalaže za bezbednu upotrebu hemikalija.

Preciznije, bisfenol A oponaša strukturu i funkciju estradiola sa sposobnošću da se veže i aktivira isti receptor kao i prirodni hormon. Rane faze razvoja su se pokazale kao najosetljivije na BPA, a pojedine studije su povezale prenatalnu izloženost sa kasnijim fizičkim i neurološkim smetnjama.

Isto ovo jedinjenje nalazi se i u fiskalnim računima, čiju je upotrebu Evropska komisija 2017. godine zabranila.

- U decembru prošle godine Evropska komisija je donela odluku o zabrani BPA u plastici za izradu fiskalnih računa, odnosno o ograničenju upotrebe ukoliko je koncentracija veća ili jednaka 0.2 odsto. Odluka je počela da se primenjuje u januaru ove godine, a u Srbiji će se odluka sprovoditi od jula. Jasno je zašto treba nastaviti borbu i odstraniti upotrebu štetnog jedinjenja u drugim proizvodima - rekla je Jelena.

- Savet potrošačima je da čitaju deklaracije i izbegavaju proizvode koji sadrže ove štetne hemikalije - kaže Milićeva.

- Robu bez bez ovog jedinjenja prepoznaćete po oznaci "BPA free". Savet je i da izbegavate plastične četkice, čija je dlaka uglavnom od sintetičkih vlakana. Najbolja zamena su četkice od prirodnih materijala, kao što je bambus - rekla je Jelena.

Stomatolog Miloš Rundić rekao je da mu nije poznato da plastične četkice za zube sa BPA materijom mogu uticati na zdravlje zuba.

- Nemam podataka da BPA utiče na zdravlje i kvalitet usne duplje, odnosno zuba i desni, što opet ne znači da nema neželjenih dejstava. Ipak, ovim problemom detaljnije se bave biohemičari - naveo je on.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.