Predlog crnogorskog Zakona o slobodi veroispovesti, politika ili pravo

Izvor: RTS, 14.Jun.2019, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predlog crnogorskog Zakona o slobodi veroispovesti, politika ili pravo

Uoči Sabora Svetre Trojice, na kojem će se vernici Srpske pravoslavne crkve usprotiviti predlogu Zakona o slobodi veroispovesti, koji bi mogao da ugrozi imovinu Mitropolije crnogorsko-primorske, srpski zvaničnici reaguju na, za Srbiju, sporni akt.
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upitao je zar neko stvarno misli da će zauzeti Ostrog i oteti ga od SPC.

"Od koga da ga otme i uzme? Svima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << savetujem da ne idu protiv svetinja, niko nije dobro prošao ko je išao protiv svetinja", izjavio je Dačić.
Tako srpski šef diplomatije reaguje na vesti o usvojenom crnogorskom predlogu zakona, po kome bi crkvena imovina trebalo da pređe u ruke države.
"Mislim da će ovo izazvati teške posledice u odnosima dve zemlje i mislim da svi treba da se okrenu nečem drugom jer običan narod u Crnoj Gori ne podržava takve stvari i da treba da se okrenemo jedni drugima", dodao je Dačić.
Oštriji je lider SNP-a, ministar Nenad Popović. Odnose dva naroda opisuje kao nikad gore.
"Svi mi ovde u Srbiji moramo čvrsto stati uz svoj stradalni narod i Crkvu u Crnoj Gori, uz jasnu poruku Milu Đukanoviću da mu Srbi neće dopustiti da uništi našu Crkvu, oskrnavi Ostrog i zatre hiljadugodišnje srpstvo Crne Gore", istakao je Popović.
Stav pravnika je - oduzimanjem imovine SPC, Crna Gora bi prekršila i međunarodno pravo i pravila o verskim zajednicama.
"Pravo na imovinu je zagarantovano međunarodnim aktima. Pored toga, time se krše i pravila o verskim zajednicama i slobodama koje su garantovane brojnim propisima. Takvo ponašanje će sigurno naići na osudu i postupke pred međunarodnim forumima", rekao je pravnik Bojan Milisavljević.
Verski analitičar Željko Injac u najavi oduzimanja imovine i priči o Crnogorskoj autokefalnoj crkvi čita pokušaj formiranja crnogorskog identiteta, koji bi bio nezavisan od srpskog.
Za istoričara Ljubomira Dimića potez Podgorice je ''politički inženjering'' vladajuće elite.
"Podgorica nastavlja političko nasilje nad srpskom državom i nacijom, a posebno nad Srpskom pravoslavnom crkvom kao uporištu nacionalnog identiteta srpskog naroda na prostoru Crne Gore", naveo je Dimić.
U, za Srbiju spornom aktu, navodi se da su svi verski objekti koji su bili imovina Crne Gore pre pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918-te, a koji pravno nisu u svojini verske zajednice, državna imovina".
U Srpskoj pravoslavnoj crkvi odgovaraju - svi, više od 700 verskih objekata u Crnoj Gori, upisani su na Mitropoliju crnogorsko-primorsku i njene eparhije.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.