Pre i posle Čoveka: Zastrašujuće razmere globalnog zagrevanja na 9 prirodnih lepota

Izvor: Blic, 15.Feb.2014, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pre i posle Čoveka: Zastrašujuće razmere globalnog zagrevanja na 9 prirodnih lepota

Gotovo svi naučnici se danas slažu da je za klimatske promene odgovoran čovek. Postepeno ali postojano, globalno otopljavanje polako menja lice naše planete, direktno i indirektno, a na fotografijama koje slede, snimljenim “pre” i “posle”, to je prikazano kroz niz upečatljivih primera. 1. Nacionalni park Roki Mauntinz Pre

Zdrava borova stabla rastu na milionima kvadratnih kilometara u severozapadnom delu SAD i zapadnoj Kanadi.

Posle: >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Planiski obronak prepun osušenih stabala, nastradalih zbog prteranog množenja insekta koji uništava planinski bor, predstavlja posledicu otopljavanja u planinskim predelima. U prošlosti su niske temoperaturre držale populaciju insekata pod kontrolom, dok se sad zahvaljujući blagim zimama, nekontrolisano množe i nanose katastrofalnu štetu.

2. Veliki koralni greben

Pre

Jedan od svetskih regiona s najvećom raznolikošću živog sveta. Zahvata oko 135.000 kvadratnih milja u Australiji, što je površina približna površini Teksasa. Povećana kiselost okeana i rast temperatura izazvan klimatskim promenama predstavljaju najveću dugoročnu pretnju po ovaj greben.

Posle

Zbog veće temperature vode korali gube boju i masovno umiru. Korali su od suštinskog zančaja za održanje života u okeanima.

3. Reka Dunav

Pre

Dunav, druga po veličini evropska reka, izvire u Nemačkoj i teče na istok do Crnog mora. Rečni basen Dunava od suštinskog je značaja za industriju, transport, poljoprivredu i ribolov. Ovde ga vidimo na ušću sa Savom kod Beograda.

Posle

Između 2011. i 2012. dugotrajna suša je dovela do rekordno niskog vodostaja Dunava, zbog koga su brodovi stali, a saobraćaj na ovoj nekada prometnoj vodenoj saobraćajnici je paralisan.

4. Alpi

Pre

Materhorn, jedan od najviših vrhova Evrope, nalazi se u Alpima, na granici između Italije i Švajcarske. Na slici snimljenoj 16. avgusta 1960. još uvek je prekriven snežnim pokrivačem.

Posle

Na snimku od 15. avgusta 2005. na ovom planinskom vrhu je primetna erozija, nastala usled topljenja glečera i slivanja vode. Voda ponire u pukotine i nakon nekoliko ciklusa smrzavanja i otopljavanja stvara još veće rasede. Ovo što se događa sa Materhornom tipično je za klimatske promene na najvećem delu Alpa.

5. Glečer Mur

Pre

Krajem 19. veka na fotografijai glečara Mur na Aljasci vide se brojni ledeni bregovi.

Posle

Do 2005. glečer Mur povukao se za oko 45km. Fotografija je snimljena sa istog mesta kao i prethodna, ali glečer se uopšte ne vidi.

6. Jezero Čad

Pre

Afričko jezero Čad, snimljeno 1930-tih godina, svojevremeno je bilo šesto po veličini na svetu. Obezbeđivalo je vodu za preko 20 miliona ljudi, u Nigeriji, Čadu, Kamerunu i Nigeru.

Posle

Jezero je od 196o-ih godina izgubilo preko 80% svoje površine, što je posledica komibnovanog dejstva navodnjavanja, izgradnje brana na rekama i globalnog otopljavanja.

7. Arhipelag San Blas

Pre

Ostrva San blas u Panami dom su naroda Guna. Njihov tradicionalni način života i kuće sa slamnim krovom takođe su ugroženi klimatskim promenama.

Posle

Zbog rasta nivoa okeana, izazvanog globalnim otopljavanjem, zajednice na ovom karipskom ostrvu poplavljene su tokom nekoliko dana kišne sezone. Na fotografiji se vidi delimično potpoljen saobraćajni znak na kome piše “Uspori!”

8. Koralni grebeni

Pre

Koralni grebeni u Dibi, kraj istočnih obala Emirata, 2004. su bili zdravi i prepuni riba.

Posle

Grebeni su 2008. opustošeni štetnim cvetanjem algi, poznatim kao “crvena plima”, delimično nastalim zbog povećanja temperature mora i većeg oslobađanja gasova staklene bašte.

9. Luka Vitbi, severna Engleska

Pre

Nekada prosperitetni ribarski grad, prepun ribarskih čamaca, prodavaca ribe i turista.

Posle

Luka je utihnula, mreže su prazne, a jata riba su se zbog globalnog otopljavanja preselila dalje na sever. U Vitbiju je ostalo samo oko 200 ribara.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.