Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jan.2013, 03:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravoslavni vernici obeležavaju Badnje veče i Božić

NOVI SAD -

Pravoslavni vernici koji poštuju Julijanski kalendar danas i sutra, obeležavaju Badnji dan, odnosno najradosniji praznik - Božić.

Službama bdenja i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima, kao i na gradskim trgovima, Srpska pravoslavna crkva i vernici, proslaviće Badnji dan, pripremajući se za proslavu rođenja Isusa Hrista, praznika cele porodice. Biće služene božićne liturgije i lomiće se Božićna česnica.

Patrijarh srpski Irinej služiće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u ponoć Božićnu liturgiju u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru, a kako je najavljeno na sajtu SPC, vikari patrijarha, episkop hvostanski Atanasije i episkop remezijanski Andrej služiće na Božić liturgije u beogradskoj Sabornoj crkvi, odnosno u Crkvi svetog apostola Marka.

Badnji dan je poslednji dan Božićnog posta, ali i vreme kada se u pravoslavne domove unosi badnjak, po kome je praznik i dobio ime, a kome je pravoslavna crkva dala poseban smisao, jer je ime badnjak povezano sa rečju "bdeti", budući da se na taj dan bdelo čekajući rođenje Spasitelja.

Prema običaju, badnjak se pali uoči praznika i gori do Božića, kada se objavljuje radost Hristovog rođenja.

Badnjak je, po pravilu, mlado cerovo ili hrastovo drvo i predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri doneli Josifu i Mariji da založe vatru i zagreju pećinu u kojoj je rođen Isus.

U pravoslavnim kućama Badnje veče je porodični praznik kada se ukućani okupljaju oko obavezno posne trpeze na kojoj su - posna jela, riba, suve šljive, orasi...

Na Božić će Beograđani, povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika, tradicionalno 22. put, tačno u podne lomiti Božićnu česnice kod Terazijske česme.

Pogaču za ovu priliku napraviće pekari, članovi Unije pekara, a Božićna česnica biće teška oko 50 kilograma i u njoj će biti darivana tri zlatna dukata.

Pored SPC, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti, koji poštuju stari, Julijanski kalendar.

SPC Božić slavi tri dana, a na sam dan Božića služi se liturgija Svetog Jovana Zlatoustog.
Pogledaj vesti o: Sveti Sava

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas vernici slave Badnji dan

Izvor: Blic, 06.Jan.2013

Srpska pravoslavna crkva i vernici koji poštuju Julijanski kalendar danas proslavljaju Badnji dan i Badnje veče. Danas je ujedno i priprema za sutrašnju proslavu Božića - dana rođenja Isusa Hrista. Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej služiće Božićnu svetu arhijerejsku Liturgiju u ponoć...

Nastavak na Blic...

Danas je Badnji dan

Izvor: Novine novosadske, 06.Jan.2013

Pravoslavni vernici koji poštuju Julijanski kalendar danas i sutra, obeležavaju Badnji dan, odnosno najradosniji praznik – Božić.. Službama bdenja i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima, kao i na gradskim trgovima, Srpska pravoslavna crkva i vernici, proslaviće Badnji dan, pripremajući...

Nastavak na Novine novosadske...

ČESTITAJTE PRAZNIK: Ovo su najlepše poruke za Božić!

Izvor: S media, 06.Jan.2013

Za hrišćane pravoslavne veroispovesti 6. i 7. januar su dva najradosnija praznika - Badnji dan i Božić. To su dani koje provodimo sa porodicom, podsećajući se predaka i upražnjavajući običaje koji su se vekovima zadržali na ovim prostorima...Božićni pozdrav "Hristos se rodi" obavezno se otpozdravlja...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.