Pravoslavlje stiglo do 1.000 broja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pravoslavlje" stiglo do 1.000 broja

BEOGRAD - Zvanične novine Srpske patrijaršije "Pravoslavlje" koje 41 godinu prate i oslikavaju društvena zbivanja i posebno život Srpske pravoslavne crkve i drugih konfesija, ovog meseca obeležavaju izlaženje 1000. broja.

Jubilarni broj časopisa koji izlazi dva puta mesečno, objavljen je 15. novembra sa likom patrijarha Pavla na naslovnoj strani i tekstovima o istorijskim i drugim zbivanjima koja su obeležila četiri decenije njegovog postojanja.

"Pravoslavlje", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << čiji je prvi broj objavljen je 5. aprila 1967. godine s blagoslovom blaženopočivšeg patrijarha srpskog Germana, danas je moderan časopis koji se prodaje ravnopravno sa drugim pisanim medijima i distribuira posredstvom crkava i crkvenih opština.

Prema rečima glavnog i odgovornog urednika protojereja-stavrofora Miodraga Popovića, novine su počele da izlaze u vreme kada nije bilo lako govoriti o duhovnim i pravoslavnim temama.

U vremenu komunizma, kako ističe Popović u razgovoru za RTS Onlajn, "Pravoslavlje" je u nekoliko navrata bilo zabranjivano, a njegova redakcija se dovijala kako da na najbolji način odgovori izazovima vremena, prateći sve aktuelne događaje koji su zadesili Crkvu i narod.

Izborom savremenih tema, novine Srpske patrijaršije namenjene su pravoslavnim vernicima, ali i širokom krugu zainteresovanih čitalaca.

U početku su za časopis SPC pisali sveštenici, ali poslednjih godina, kako je istakao Popović, sve je više laika koji pišu za "Pravoslavlje".

Članovi redakcije su novinari profesionalci, koji su povodom jubilarnog broja pozvali sve zainteresovane da svojim prilozima obogate časopis.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.