Izvor: Glas javnosti, 20.Nov.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Društvo ukratko...

JUBILEJ PRAVOSLAVLJA

BEOGRAD - Pravoslavlje - zvaničan list Srpske pravoslavne crkve proslavlja izuzetan jubilej - izlazak jubilarnog, hiljaditog broja!

Prvi broj Pravoslavlja izašao je iz štampe 15. aprila 1967. godine s blagoslovom blaženopočivšeg patrijarha srpskog Germana.

- U svojoj 41- godišnjoj istoriji, časopis „Pravoslavlje“ je osluškivao znake vremena, pratio potrebe svojih čitalaca i društvena zbivanja, oslikavao život Srpske pravoslavne >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << crkve, ali i ostalih konfesija.

 P. P.

PREMINUO  NOVINAR MIROSLAV ZARIĆ

BEOGRAD - Dugogodišnji novinar Večernjih novosti Miroslav Zarić preminuo je preksinoć u Vojnomedicinskoj akademiji posle kratke i teške bolesti, saopšteno je iz kompanije Novosti, prenosi Tanjug.

Zarić je rođen 1938. godine u Negotinu, diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu, a u Večernjim novostima proveo je ceo radni vek - četiri decenije.

U Večernjim novostima Zarić je radio u svim rubrikama, četiri godine bio je dopisnik iz Ujedinjenih nacija i Sjedinjenih Američkih Država, a izveštavao je i sa suđenja u Haškom tribunalu.

Dobitnik je priznanja kompanije „Novosti“ - nagrade „Slobodan Glumac“, a Udruženje novinara Srbije prošle godine dodelilo mu je i nagradu za životno delo.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

VIŠE NOVCA ZA NAUKU

BEOGRAD- Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Nikola Hajdin pozvao je juče državu da ulaže više novca u razvoj nauke i tehnologije kako bi Srbija mogla da odgovori izazovima predstojećih teških vremena, prenosi Beta.

- Ako to ne uradimo, doći će do većeg zaostajanja u nauci i tehnologiji, a shodno tome i u ekonomiji, ukupnom razvoju i standardu građana. Zaostajaćemo i za onim zemljama koje su bile ili su sada na približno istom stepenu razvoja rekao je Hajdin na svečanosti povodom obeležavanja Dana SANU.

AMERIKANCI U SRBIJI

BEOGRAD - Pet američkih srednjoškolaca, koji se nalaze u poseti našoj zemlji u okviru programa „Omladinski lideri u Srbiji“, istakli su da su bili prijatno iznenađeni time što svi žele da komuniciraju sa njima, kao i da su vršnjaci bili veoma otvoreni za druženje.

REFORMA PENZIJSKOG SISTEMA U SRBIJI

KRPITI ILI RUŠITI PENZIJSKU STRUKTURU


BEOGRAD - Broj starosnih penzionera u našem sistemu jedva prelazi polovinu, 17,6 odsto korisnika iz kategorije zaposlenih je sa „punim“ radnom stažom, udeo invalidskih penzionera je 24 odsto - samo su neki od podataka koji ukazuju na nepovoljne karakteristike našeg penzijskog sistema. Zato bi naredna godina trebalo da bude još jedna u nizu reformi penzijskog sistema, zaključak je učesnika okruglog stola održanog na tu temu.

Stručnjaci su istakli da se naša zemlja nalazi na raskršću i da je vreme da se razmišlja kojem od četri modela treba pristupiti.

Jedna od mogućnosti je „ne činiti ništa“ već sačekati da se odraze efekti sadašnjeg sistema, a uspeh je svakako neizvestan. Drugi izbor bi mogao biti „doterivanje postojećeg sistema“, a jedna od promena bi bila pomeranje starosnih granica odlaska u penziju sa 65 na 67 godina. Naredna opcija koja bi došla u obzir je prihvatanje preporuke Svetske banke, koja zastupa tri stuba osiguranja - obavezan državni, obavezan privatni i dobrovoljan privatni. Četvrti se odnosi na kapitalizaciju penzijskog sistema, odnosno stvoriti državni investicioni rezervni fond. Ovaj poslednji, sa sadašnje tačke gledišta, bio bi teško primenljiv je za njegovo osnivanje potrebna velika količina novca, ali i zbog uticaja politike koji je u našoj zemlji očigledan.

 M. S.

SOCIJALA

Guverner Narodne banke Radovan Jelašić ocenio je da bi se u budućnosti uloga obaveznog penzijskog osiguranja mogla svesti na socijalnu pomoć nedovoljnu za normalan život.

- Zato bi trebalo jačati ulogu dobrovoljnog penzijskog osiguranja. U Srbiji posluje devet dobrovoljnih fondova, čija je imovina oko 50 miliona evra - rekao je guverner i dodao da su oko 2,12 odsto stanovnika Srbije njihovi korisnici.

ZAŠTITA DECE

BEOGRAD - Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović i direktor UNICEF za Srbiju Judita Rajhenberg potpisale su juče memorandum o doprinosu većoj i boljoj ulozi Skupštine u zaštiti prava deteta, prenosi Fonet.

Dejanovićeva je rekla da zakonodavna aktivnost u oblastima koje mogu da utiču na rešavanje problema u zaštiti prava dece moraju imati prioritet i skupština je sa zadovoljstvom prihvatila predlog UNICEF da formira radnu grupu za saradnju.

U INTERESU GRAĐANA

NOVI SAD - Pomoćnik ministra kulture za medije Dragan Janjić izjavio je juče u Novom Sadu da je glavni cilj najavljenih zakonskih promena u oblasti informisanja - zaštita interesa građana, prenosi Tanjug.

- Zaštita javnog interesa, uz poštovanje prava na slobodu mišljenja i izražavanja, predstavlja osnovni cilj izmena i dopuna Zakona u oblasti informisanja, jer se ne može sve prepustiti tržištu - kazao je Janjić na savetovanju u Skupštini Vojvodine, posvećenom položaju medija u pokrajini.

NAGRADA  ANASTASIJEVIĆU

HAG - Novinar iz Srbije Dejan Anastasijević dobitnik je ovogodišnje nagrade Oksfam Novib/PEN koju će mu u subotu, 22. novembra, predati gradonačelnik Haga Jozias van Artsen, prenosi Srna

Holandska organizacija „Oksfam Novib“ dodeljuje ovu nagradu pojedincima u znak priznanja za zalaganje za osnovna prava, kao što su ljudska prava, sloboda izražavanja i sloboda štampe, koji su suštinski važni za stvaranje mirnijeg i pravednijeg sveta.

50.000 OTKAZA MESEČNO

BEOGRAD - Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Vladimir Ilić izjavio je juče da u Srbiji nije povećan broj nezaposlenih zbog posledica svetske finansijske krize, prenosi Beta.

On je rekao da su dosadašnja otpuštanja radnika „gotovo redovne pojave“, jer u Srbiji oko 50.000 ljudi mesečno ostane bez posla, iz različitih razloga, kao što su prekidi rada na određeno vreme, sporazumni prekid rada, stečaj, likvidacija fir

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jubilarno izdanje "Pravoslavlja"

Izvor: RTS, 19.Nov.2008, 14:37

Izašao hiljaditi broj "Pravoslavlja", novina srpske patrijaršije. Prvi broj objavljen je 15. aprila 1967. godine s blagoslovom Patrijarha Germana...U svojoj istoriji časopis "Pravoslavlje" je osluškivao znake vremena, pratio potrebe čitalaca i društvena zbivanja, oslikavao život Srpske pravoslavne...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.