Pravnici: Venecijanska komisija nije dala pozitivnu ocenu

Izvor: N1 televizija, 25.Okt.2018, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravnici: Venecijanska komisija nije dala pozitivnu ocenu

Netačni su podaci Ministarstva pravde Srbije o tome da je Venecijanska komisija Saveta Evrope pozitivno ocenila nacrt najnovije, četvrte verzije amandmana tog ministarstva za izmenu Ustava Srbije u oblasti pravosuđa, ukazalo je u zajedničkom saopštenju sedam udruženja pravnika i organizacija.

Ministarstvo pravde je u sredu na internetu objavilo da je Venecijanska komisija "zaključila da je poslednja verzija amandmana, koja je nastala nakon usaglašavanja s komentarima stručne >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << javnosti, usklađena s preporukama Venecijanske komisije".

Međutim, udruženja pravnika i organizacije konstatuju "da su podaci koje je Ministarstvo pravde iznelo netačni", jer "Venecijanska komisija uopšte nije odlučivala o usklađenosti najnovije verzije ustavnih amandmana s njenim preporukama".

"Netačnost navoda iznetih u saopštenju Ministarstva pravde može se proveriti uvidom u originalni dokument na koji se Ministarstvo pravde poziva i koji se nalazi na internet stranici ove institucije", piše u saopštenju.

U dokumentu na tom sajtu, po nazivom "Memorandum Sekretarijata" se navodi, prenose udruženja pravnika i organizacije, da je Sekretarijat - administrativno telo Venecijanske komisije, "sumarno izneo zaključak o usaglašenosti najnovije verzije s ranije datim preporukama", dok na 116. Redovnom zasedanju koje pominje Ministarstvo, članovi Venecijanske komisije o tom zaključku Sekretarijata "nisu glasali, niti su donosili bilo kakvu odluku, kako se to netačno predstavlja javnosti, već su ga samo 'notirali' ".

Udruženja pravnika i organizacije navode da je "upravo Ministarstvo pravde bilo to koje je izbeglo da se obrati za mišljenje Venecijanskoj komisiji o usklađenosti poslednje verzije ustavnih amandmana", već se "svesno obratilo administrativnom telu Komisije, dok u domaćoj javnosti tvrdi nešto sasvim drugo".

To nije prvi put, piše u saopštenju, da "Ministarstvo pravde javnosti dostavlja netačne ili nepotpune informacije o ovako značajnim pitanjima".

Organizacije - potpisnice saopštenja pozivaju Ministarstvo pravde Srbije da "tačno i blagovremeno izveštava javnost, kako bi građani imali prilike da se blagovremeno i potpuno upoznaju sa informacijama značajnim za buduću promenu Ustava u oblasti pravosuđa".

"Pozivamo Ministarstvo pravde da četvrtu verziju ustavnih amandmana zaista uputi organu Saveta Evrope – Venecijanskoj komisiji, a samu Komisiju da se oglasi povodom netačnih informacija iznetih u domaćoj javnosti", piše na kraju zajedničkog saopštenja Udruženja javnih tužailca i zamenika javnih tužilaca Srbije, Društva sudija Srbije, Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM), Centra za pravosudna istraživanja, Beogradskog centra za ljudska prava, Evropskog pokreta u Srbiji i Transparentnosti Srbija.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Pravnici i organizacije: Venecijanska komisija nije dala pozitivnu ocenu

Izvor: Radio 021, 25.Okt.2018

Ministarstvo pravde iznelo je netačne podatke u vezi sa revizijom ustavnih amandmana pred Venecijanskom komisijom, poručuje grupa organizacija...Ministarstvo pravde je 24. oktobra na svom sajtu objavilo da su članovi Venecijanske komisije razmatrali četvrti po redu Nacrt ustavnih amandmana koje je...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.