Pravnici i organizacije: Venecijanska komisija nije dala pozitivnu ocenu

Ministarstvo pravde iznelo je netačne podatke u vezi sa revizijom ustavnih amandmana pred Venecijanskom komisijom, poručuje grupa organizacija.
Ministarstvo pravde je 24. oktobra na svom sajtu objavilo da su članovi Venecijanske komisije razmatrali četvrti po redu Nacrt ustavnih amandmana koje je izradilo Ministarstvo pravde. Ministarstvo u svom saopštenju navodi da je Venecijanska komisija zaključila da je poslednja verzija amandmana, koja je nastala nakon usaglašavanja sa komentarima stručne javnosti, usklađena sa preporukama Venecijanske komisije.
  
"Obaveštavamo javnost da su podaci koje je Ministarstvo pravde iznelo netačni. Venecijanska komisija uopšte nije odlučivala o usklađenosti najnovije verzije ustavnih amandmana sa njenim preporukama. Netačnost navoda iznetih u saopštenju Ministarstva pravde, može se proveriti uvidom u originalni dokument na koji se Ministarstvo pravde poziva i koji se nalazi na internet stranici ove institucije. U dokumentu nazvanom 'Memorandum Sekretarijata' se navodi da je Sekretarijat Venecijanske komisije, odnosno njeno administrativno telo, sumarno izneo zaključak o usaglašenosti najnovije verzije sa ranije datim preporukama. O ovom zaključku Sekretarijata, na 116. Redovnom zasedanju članovi Venecijanske komisije nisu glasali, niti su donosili bilo kakavu odluku, kako se to netačno prestavlja javnosti, već su ga samo 'notirali', kao što se u prevodu zvaničnog dokumenta i navodi", navodi se u zajedničkom saopštenju Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, Društva sudija Srbije, Komiteta pravnika za ljudska prava, Centra za pravosudna istraživanja, Beogradskog centra za ljudska prava, Evropskog pokreta u Srbiji i Transparentnosti Srbija.
  
Organizacije naglašavaju da je Ministarstvo pravde bilo to koje je izbeglo da se obrati za mišljenje Venecijanskoj komisiji o usklađenosti poslednje verzije ustavnih amandmana. 
 
"Ministarstvo se svesno obratilo administrativnom telu Komisije, dok u domaćoj javnosti tvrdi nešto sasvim drugo. Konstatujemo da ovo nije prvi put da Ministarstvo pravde javnosti dostavlja netačne ili nepotpune informacije o ovako značajnim pitanjima. Organizacije potpisnice ovog saopštenja pozivaju Ministarstvo pravde da tačno i blagovremeno izveštava javnost, kako bi građani imali prilike da se blagovremeno i potpuno upoznaju sa informacijama značajnim za buduću promenu Ustava u oblasti pravosuđa", navodi se u zajedničkom saopštenju.
  
Organizacije pozivaju Ministarstvo pravde da četvrtu verziju ustavnih amandmana zaista uputi organu Saveta Evrope – Venecijanskoj komisiji, a samu Komisiju da se oglasi povodom iznetih netačnih informacija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija