Pravda ili ne: Reagovanja na rehabilitaciju Draže Mihailovića

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Maj.2015, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravda ili ne: Reagovanja na rehabilitaciju Draže Mihailovića

Osim što i pristalice i protivnici vođe četničkog pokreta Dragoljuba Mihailovića smatraju da je završetak procesa njegove rehabilitacije važan da bi se umirila Srbija, u svemu ostalom se ne slažu.

Poštovaoci generala Mihailovića, komandanta Kraljevske vojske u otadžbini, ovaj dan vide kao istorijski i značajan u smislu ispravljanja nepravde, dok predstavnici udruženja koja neguju tekovine Narodnoslobodilačke borbe odluku suda o rehabilitaciji Mihailovića smatraju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << revidiranjem istorije i velikom nepravdom.

Još uoči donošenja presude srpski je patrijarh Irinej izjavio za Nedeljnik da bi želeo da epilog rehabilitacije Mihailovića bude ujedno i pomirenje srpskog naroda, te da veruje da će tako i biti i da više neće u srpskom narodu biti podela na partizane i četnike.

Za Acu Krausa iz Saveza antifašista rehabilitacija četnickog generala je grubo prekrajanje istorije i to "u dnevno političke svhe i na 70. godišnjicu pobede nad fašizmom".

"Ko u to sumnja neka ode u selo Vranić nadomak Beograda i pronađe porodicu Pantić i uveri se šta se događalo. To je jedan u nizu zločina koje su četnici počinili pred kraj rata", naveo je Kraus u izjavi za B92, a uoči odluke suda.

Nakon izricanja presude Oliver Antić, jedan od opunomoćenika predlagača za rehabilitaciju Dragoljuba Mihailovića, rekao je novinarima da je ovo veliki dan ne samo za srpski narod već i za časne Hrvate, Muslimane i Slovence koji su se borili pod Mihailovićevom komandom i podsetio da se u jedinicama kojima je komandovao borilo oko 10.000 Hrvata, 8.000 Muslimana i 6.000 Slovenaca.

S druge strane SUBNOR Srbije oštro je kritikovao odluku suda, smatrajući je pravno neutemeljenom i neodrživom.

"Potezom sudskog pera drastično prekrojena istina. U isto vreme izbrisan je istorijski neporeciv doprinos Srbije u slamanju fašizma i nenadmašna pobeda antihitlerovske koalicije čiji su dostojan saborac bile jedinice narodne partizanske vojske", navodi se u saopštenju SUBNOR-a.

Podržavajući današnju odluku princ Aleksandar Karađorđević rehabilitaciju generala Mihailovića smatra ključnom za nacionalno pomirenje, a Srpski pokret obnove i njihov lider Vuk Drašković izražavaju poštovanje sudijama koje su, posle sedam decenija, "stavile pečat pravde na istorijsku istinu" o Mihailoviću.

Inače, sudija Aleksandar Trešnjev, predsednik tročlanog sudskog veća, obrazlažući odluku o ukidanju presude iz 1946. godine, naglasio je da sud nije utvrđivao činjenicu da li je Dragoljub Mihailović ratni zločinac ili ne, već isključivo da li je imao fer i pravično suđenje.

Ovo nije bila rehabilitacija Ravnogorskog pokreta i Jugoslovenske vojske u otadžbini, naveo je sudija objasnivši da je to učinjeno brojnim zakonima koji se odnose na boračka pitanja, već da se radi isključivo o odluci da li je Dragoljub Mihailović imao fer i pravično suđenje.

"Sud je utvrdio da Mihailoviću nije obezbeđeno fer suđenje, da nije imao prava na odbranu, da nije video advokata do početka suđenja", naveo je sudija i saopštio da se presudom Dragoljub Mihailović smatra neosuđivanim.

Odluka suda dočekana je burnim aplauzom publike koja je ispunila sudnicu, a istoričar Momčilo Pavlović je uveren je da se ništa neće promeniti ni nakon rehabilitacije Mihailovića.

"Partizani će imati svoju sliku o istoriji, četnici i poraženi će na isti način doživljavati svoj pokret. Sud ne može da pomiri te dve tačke, rekao bih još jednu besmislenu srpsku podelu. Četnički pokret je poražen, Mihailović je poražena strana, ali mi istoričari to posmatramu u dužem procesu. Bilo je zločina, ali se ne može ceo pokret tako okarakterisati. Umirenje je moja poruka", izjavio je Pavlović za B92.

U sličnom tonu je i poruka srpskog patrijarha da je "vreme da istoriju prepustimo istoričarima, a da srpski narod prestane da se deli samo na osnovu toga ko je nekad kojim putem pošao".

Hrvatski političari oštro kritikovali odluku o rehabilitaciji Mihailovića

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić ocenio je danas da je odluka beogradskog suda da rehabilituje četničkog vođu iz Drugog svetskog rata Dragoljuba Mihailovića "pravosudni i politički skandal" koji će negativno uticati na proces normalizacije odnosa u regionu.

U pisanoj izjavi, Mesić je istakao da očekuje da se o tome izjasni i Evropska unija. Mesić je ocenio da odluka beogradskog suda ne predstavlja ispravljanje nepravdi "nego direktno poricanje nepobitno utvrđenih istorijskih činjenica".

"U regionu taj potez zatvaranja očiju pred istinom o prošlosti, koji nije ništa drugo nego koban ustupak velikosrpskom nacionalizmu, može imati vrlo opasne posledice", naglasio je bivši hrvatski predsednik.

On smatra da će takav potez ohrabriti i pobornike istorijskog revizionizma na drugim stranama, odnosno sve one koji žele u zločinu da izjednače antifašizam i fašizam.

"Svako rehabilitovanje četništva, jednako kao i svako relativizovanje i rehabilitovanje ustaštva može završiti samo u katastrofi", upozorio je Mesić.

Ministar pravosuđa Hrvatske Orsat Miljenić izjavio je da je zgrožen odlukom beogradskog suda da rehabilituje četničkog vođu iz Drugog svetskog rata Dražu Mihailovića i istakao da je četnički pokret napravio silno zlo građanima Hrvatske.

"To je silno velika greška kao što bi to bila rehabilitacija Hitlera, Musolinija ili Ante Pavelića", rekao je Miljenić.

Na pitanje kako će se to odraziti na odnose Srbije i Hrvatske, Miljenić je odgovorio da svaki fašizam treba osuditi, jer kad se fažisam ne osuđuje, to nije dobar temelj za gradnju budućnosti“. On je dodao da je za Hrvatsku Draža Mihailović bio i ostao zločinac.

Predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko ocenio je da je odluka beogradskog suda nije dobra i da može da utiče na odnose dve države.

"Četnički pokret ostavio je krvav trag u Hrvatskoj i to će sigurno da utiče na odnose dve zemlje“, rekao je Karamarko novinarima u Trgovišću.

On je dodao da bi srpska politika trebalo o tome jasno da se izjasni, iako je reč o unutrašnjoj stvari države s kojom Hrvatska želi da ima dobre odnose.

Poslanik Milorad Pupovac iz Samostalne demokratske srpske stranke izjavio je novinarima u Puli da kao zagovornik i sledbenik antifašističkih vrednosti i partizanskog pokreta nema razumevanja za odluku beogradskog suda.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Rehabilitacija Draže Mihailovića velika (ne)pravda

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Maj.2015

BEOGRAD - Osim što i pristalice i protivnici vođe četničkog pokreta Dragoljuba Mihailovića smatraju da je završetak procesa njegove rehabilitacije važan da bi se umirila Srbija, u svemu ostalom se ne slažu...Poštovaoci generala Mihailovića, komandanta Kraljevske vojske u otadžbini, ovaj dan...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.