Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Maj.2010, 21:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prag upozorava: Ne osporavajte Trijanonski sporazum

BRATISLAVA - Slovački parlament većinom od 113 glasova od ukupno 150 poslanika osudio je danas nameru Mađarske da izmenama zakona omogući lakše sticanje dvojnog državljanstva svim Mađarima u susednim zemljama.

Vanrednu sednicu parlamenta zbog namere mađarskih poslanika da sutra usvoje te sporne olakšice za sticanje mađarskog, dvojnog državljanstva , sazvao je predsednik slovačkog parlamenta Pavol Paška pošto je slovačka vlada već pripremila kontra mere.

Slovački >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poslanici su u rezoluciji izrazili duboko uznemirenje zbog najvaljenih izmena mađarskog zakona i upozorili da je to jednostrani korak koji je usmeren ka stvaranju institucionalnih veza, preko državljanstva sa oko pola miliona Mađara u Slovačkoj.

"Neprihvatljivo je da mađarski parlament usvaja bilo kakav eksteritorijalni zakon koji se tiče i slovačkih državljana a da se o njemu, u skladu sa Sporazumom o dobrosusedskim odnosima, ne konsultuje sa zvaničnicima Slovačke", navodi se u rezoluciji.

Slovački parlament upozorio je Mađarsku da nikako ne pokušava da ospori Trijanonski mirovni sporazum iz 1920. godine i državne granice u srednjoj Evropi određene na osnovu njega posle Prvog svetskog rata.

Prema tom mirovnom sporazumu, Mađarska je izgubila trećinu teritorija nekadašnje Ugarske a milioni Mađara našli su se, umesto u Austro-Ugarskoj, u Čehoslovačkoj, Kraljevini Jugoslaviji i u Rumuniji.

Slovački poslanici prekinuli su posle usvajanja rezolucije vanrednu sednicu a nastaviće je sutra ukoliko, kako je najvljeno, na predlog vladajuće stranke FIDES mađarskog premijera Viktora Orbana parlament u Budimpešti usvoji sporni zakon.

Ako se to desi, slovački premijer Robert Fico najavio je da će se obratiti međunarodnim insitucijama, pre svega Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Evropskoj uniji, pošto dvojno državljanstvo za slovačke Mađare predstavlja životnu opasnost po Slovačku.

Vlada premijera Fica pripremila je već izmene zakona o slovačkom držvaljstvu po kome će svako ko uzme mađarsko ostati bez slovačkog. Vlada te izmene neće predlagati parlamentu na usvajanje dok ne vidi da li će proći mađarski zakon.

Dvojni državljani takođe neće moći da budu zaposleni u snagama bezbednosti i spasilačkom integrisanom sistemu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.