Poziv u pomoć amazonskog poglavice: Belci, ne uništavajte sve!

Izvor: Blic, 14.Jun.2014, 08:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poziv u pomoć amazonskog poglavice: Belci, ne uništavajte sve!

Raoni Metuktire, poglavica indijanskog plemena Kajapo, koji je pre 25 godina uspeo da za svoju borbu protiv hidoralektrana na reci Šingu i spasavanje prašuma Amazona priodobije i Stinga, tadašnjeg frontmena grupe “Polis”, ponovo zvoni na uzbunu: optužuje razvijeni svet da “sve uništava” i poziva njegove građane da suštinski izmene svoj način razmišljanja. Poglavica Raoni Metuktire u Londonu

Uz pomoć Stinga i njegove supruge Trudi Stajler, poglavica Raoni je ranih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 1990-tih godina privukao publicitet dovoljan da spreči izgradnju niza planiranih brana na reci Šingu, velikoj pritoci Amazona na kojoj živi njegovo pleme.

Pretnja koju je privremeno otklonio je, međutim, ponovo prisutna, i to u mnogo većim razmerama: trenutno se predlaže izgradnja do 60 brana i hidroelektrana duž Amazona, od čega najmanje šest na reci Šingu.

Sting i Trudi Stajler: pre 25 godina pomogli su poglavici da spreči izgradnju brane

-Beli čovek izgleda uništava baš sve. Pokušajte da promenite način na koji razmišljate, i govorite svojoj deci dok rastu da je važno poštovati prirodu, poštovati urođeničke narode, ne uništavati i ne ubijati sve oko sebe - kaže poglavica Raoni, u intervjuu koji je preko prevodioca dao za britanski “Inidpendent”.

"Šta će se desiti kad šuma nestane, kada bude sva uništena , kad je ne bude više?": Prašume Amazona

- Treba zajedno da pronađemo rešenje, i da sačuvamo šumu za budućnost naše dece, unuka i praunuka. Šta će se desiti kad sva nestane, kada bude sva uništena i kad je ne bude više? - postavlja poglavica pitanje koje se tiče svih stanovnika planete.

Pleme Kajapo broji oko 8.500 ljudi, od kojih većina živi u nekoliko sela u istočnom delu prašume. Od 1950-tih većina plemena, međutim, sve više doalzi u kontakt sa spoljnoim svetom, a prašuma se sve više koristi za uzgajanje soje i uzgoj stoke, za seču drveta, vađenje rude zlata, a sada i za podizanje brana za hidroelektrane.

Zbog naraslog međunarodnog pritiska tempo nestajanja šuma je proteklih godina usporen, ali prošle godine je, prema rezultatima istraživačkog instituta Imazon, stopa uništavanja drveća ponovo narasla za 28%.

Još bržim tempom nestaju urođeničke kulture, pa i kultura plemena Kjapo. Plemena izolovana od civilizacije su, međutim, u još većoj opasnosti: -Kraj reke ima mesta za izolovana plemena, tako da ne moraju da kontaktiraju sa drugima. Ako počne pregrađivanje reke i plavljenje teritorija, oni će pomreti, a niko nikada neće ni znati za to- sumorna je slika koju slika poglavica.

Brtianski nacionalni tim dobio je poziv da nakon Munidjala odigra prijeteljsku utakmicu sa timom plemena Kajapo, na njegovoj teritoriji

Zbog svega toga, poglavica Raoni je, sa svojim nećakom, poglavicom Megaronom Čukaramaeom, ove nedelje prvi put posle 1989. otišao u London. Menadžeru britanskog fudbalskog tima uputili su poziv da odmah nakon Mundijala svoj tim dovede na teritoriju plemena Kajapo, radi prijateljske utakmice sa urođeničkom ekipom. Od ove akcije se nadaju publicitetu koji bi im omogućio da, bar još izvesno vreme, spasu od propasti svoj zeleni dom.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VIDEO: Amazonski poglavica: Beli čovek uništava baš sve

Izvor: Radio 021, 14.Jun.2014

Raoni Metuktire, poglavica indijanskog plemena Kajapo, koji je pre 25 godina uspeo da za svoju borbu protiv hidoralektrana na reci Šingu i spasavanje prašuma Amazona priodobije i Stinga, tadašnjeg frontmena grupe "Polis", ponovo zvoni na uzbunu: optužuje razvijeni svet da "sve uništava" i poziva...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.