Poziv na licemerje

Izvor: Politika, 06.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poziv na licemerje

Kolumnista Sajmon Dženkins u „Gardijanu” ukazuje na licemerje takozvanih čuvara demokratije, koji za izbore u Rusiji kažu da nisu bili sasvim slobodni i pošteni, dok su glasanje u Iraku svojevremeno proglasili trijumfom demokratije.

Predstojeći izbori u Zimbabveu i Iranu unapred su proglašeni neregularnim, dok je nedavno glasanje u Pakistanu, po njihovom mišljenju, bilo afirmacija slobode. Rusija, piše Dženkins, ne ispunjava većinu takozvanih preduslova demokratije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ali je ipak neuporedivo slobodnija danas nego u vreme komunizma. Prilikom poseta Pekingu, pre nego što pređu na ekonomsku saradnju, zapadni lideri ritualno pomenu i pitanje ljudskih prava. Ti isti lideri, pošto su uništili poredak u Iraku i Avganistanu, sada te propale zemlje u kojima vlada anarhija nazivaju demokratijama. Demokratija je poziv na licemerje – hajde da je najpre mi poštujemo, a ako već treba da držimo lekcije, činimo to sopstvenim primerom, zaključuje Dženkins.

To su tek sada shvatili? To smo mogli i mi da im kažemo.

U našoj zemlji trenutno postoji diskontinuitet između želja i mogućnosti. Političari se možda ponašaju šizofreno u odnosu na narod koji predstavljaju, ali moramo im dozvoliti da i oni racionalizuju svoje emocije. Prosto ne mogu da verujem da postoji neko ko želi da svoj narod gurne u novi rat ili izolaciju. Reakcije su različite. Svako vodi političku borbu u skladu sa svojim apetitima i afinitetima. Najmanje se veruje onima koji se zaklinju u svoje stavove. Gospodo, dela govore – reči ne. Ne treba sada „izvlačiti iz konteksta" izjave političkih protivnika i zloupotrebljavati ih u dnevnopolitičke svrhe. Trebalo bi da svi kolektivno sjašemo sa kantara na koji su nas pojedinci svojim nekontrolisanim postupcima doveli.

Neoprezni i ostrašćeni ljudi nas prosto uvlače u ponor podvojenosti u trenutku kad treba da dišemo kao jedan. Lične frustracije treba da budu sklonjene u stranu.

Gospodin Sajmon Dženkins pokazuje u „Gardijanu” kako reaguje čovek sa stavom. Buni se protiv zatvaranja očiju pred očiglednim.

Ovde javno mnjenje, nažalost, kreira nekolicina ljudi, koji su se u ranijem periodu i te kako iskompromitovali. Zaseli su na lažne pijedestale i odatle nas truju rukovođeni ličnim interesima.

Neka, kao Dženkins, stvari nazovu pravim imenom.

Producent

Dušan Nedeljković

[objavljeno: 07/03/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.