Pozitivna ocena za tekst Nacrta zakona o Memorijalnom centru Staro sajmište

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Sep.2019, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pozitivna ocena za tekst Nacrta zakona o Memorijalnom centru "Staro sajmište"

Nacrt zakona o Memorijalnom centru "Staro sajmište" pozitivno je ocenjen od strane uže stručne javnosti tokom prezentacije koju je u Ministarstvu kulture i informisanja održala Radna grupa Vlade za izradu Nacrta.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici akademske zajednice, ustanova kulture, naučnih instituta, nevladinog sektora, Saveza jevrejskih opština Srbije, i predstavnici Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

Prisutnima je predstavljen koncept budućeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << memorijalnog centra, kao ustanove kulture na republičkom nivou, koja bi bila posvećena kulturi sećanja na žrtve i istorijske događaje koji su se desili na prostoru kulturnog dobra "Staro sajmište", odnosno prostoru nacističkog logora "Jevrejski logor Zemun" i "Prihvatnog logora Zemun".

Ovsnovna delatnost Memorijalnog centra "Staro sajmište" biće prikupljanje, čuvanje, izlaganje, istraživanje i prezentovanje arhivske, filmske i muzejske dokumentacije i građe koja je vezana za žrtve i ove istorijske događaje.

Planirano je da se budući Centar bavi i istraživačko-edukativnom delatnošću ali i organizacijom manifestacija kojima se neguje sećanje na žrtve "Jevrejskog logora Zemun" i "Prihvatnog logora Zemun" i "Jevrejski prolazni logor Beograd-Topovske šupe".

Memorijalni centar "Staro sajmište" obavljaće i poslove u vezi sa rekonstrukcijom, adaptacijom i uređenjem postojećih autentičnih objekata u prostoru Memorijalnog centra.

Nacrt zakona se nalazi u fazi finalnog usaglašavanja a stručna javnost, ali i predstavnici žrtava pozitivno su ocenili tekst Nacrta.

Planirana dinamika je da javna rasprava počne u oktobru kada će biti prilika da se i šira javnost upozna sa predloženim zakonskim rešenjem.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Pozitivna ocena Nacrta zakona o Memorijalnom centru "Staro sajmište"

Izvor: RTS, 19.Sep.2019

Radna grupa Vlade Srbije predstavila je u Ministarstvu kulture i informisanja tekst Nacrta zakona o Memorijalnom centru "Staro sajmište" koji su prisutni pozitivno ocenili. . Prezentaciji su, kako je navedeno u saopštenju...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.