Pozitivna ocena Nacrta zakona o Memorijalnom centru "Staro sajmište"

Radna grupa Vlade Srbije predstavila je u Ministarstvu kulture i informisanja tekst Nacrta zakona o Memorijalnom centru "Staro sajmište" koji su prisutni pozitivno ocenili.

Prezentaciji su, kako je navedeno u saopštenju Ministarstva, prisustvovali predstavnici akademske zajednice, ustanova kulture, naučnih instituta, nevladinog sektora, Saveza jevrejskih opština Srbije i Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

Njima je predstavljen koncept budućeg memorijalnog centra kao ustanove kulture na republičkom nivou, koja bi bila posvećena kulturi sećanja na žrtve i istorijske događaje koji su se desili na prostoru kulturnog dobra "Staro sajmište", odnosno prostoru nacističkog logora "Jevrejski logor Zemun" i "Prihvatnog logora Zemun".

Osnovna delatnost Memorijalnog centra "Staro sajmište" biće prikupljanje, čuvanje, izlaganje, istraživanje i prezentovanje arhivske, filmske i muzejske dokumentacije i građe koja je u vezi sa žrtvama.

Planirano je da se budući centar bavi i istraživačko-edukativnom delatnošću, kao i organizacijom manifestacija kojima se neguje sećanje na žrtve "Jevrejskog logora Zemun" i "Prihvatnog logora Zemun" i na "Jevrejski prolazni logor Beograd-Topovske šupe".

Nacrt zakona se nalazi u fazi finalnog usaglašavanja, a stručna javnost, ali i predstavnici žrtava pozitivno su ga ocenili.

Planirana dinamika je da javna rasprava počne u oktobru kada će biti prilika da se i šira javnost upozna sa predloženim zakonskim rešenjem.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво