Požar na Čigoti se proširio na 150 hektara, izgorele vikendice

Izvor: Blic, 24.Avg.2012, 09:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Požar na Čigoti se proširio na 150 hektara, izgorele vikendice

Požar na Čigoti na Zlatiboru lokalizovan je večeras i vatra je pod kontrolom, izjavio je načelnik Uprave vatrogasno-spasilačkih jedinica MUP-a Srbije Goran Nikolić.

Nikolić je agenciji Beta rekao da se sutra može očekivati i gašenje svih žarišta, ali je večeras vatra "okružena sa svih strana".

Vatra ne preti naseljima, a tokom popodneva vatrogasci su uspeli da spasu dve kuće na Čigoti i spreče širenje požara u predelu Međin Do.

U gašenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vatre učestvuje 115 vatrogasca iz cele Srbije, uključujući i deset vatrogasaca koji su kao pojačanje danas stigli iz Subotice.

Tokom dana vatru su na Čigoti gasili i jedan helikopter MUP-a Srbije i ruski helikopter za vanredne situacije, a Nikolić je naveo da je vatrom zahvaćeno oko 100 hektara šume i niskog rastinja i velike površina pašnjaka.

- Spavamo na smenu po nekoliko sati, ali ne idemo nikuda odavde. Pored vetra, veliki problem nam je i nepristupačan teren. Danas smo imali pomoć samo jednog helikoptera, ali smo ipak uspeli da odbranimo vikend kuće u naselju Međi do - istakao je danas Blagoje Radišić, šef smene Vatrogasno spasilačke jedinice Užice.

U Srbiji je danas evidentirano 250 požara, a najteža situacija je bila na Zlatiboru, ali su nadležni smatrali da nema razloga za uvođenje vanredne situacije jer je, kako su rekli, situacija na terenu pod kontrolom.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je da je požar na Zlatiboru oko 15.15 sati bio skoro lokalizovan, ali da je zatim vetar opet promenio pravac i vatra krenula u pravcu Vodica.

On je kazao da je situacija na Zlatiboru najteža, ali i da na nekoliko drugih lokacija u Srbiji bukte veliki požari.

- Svi kapaciteti sektora stavljeni su u funkciju gašenja požara - u Ljuboviji, Malom Zvorniku, Zaječaru i okolini Knjaževca, Kopaoniku... imate vatrogasce iz cele Srbije - od Vojvodine do Vranja - rekao je on.

On je ponovio da se po zakonu ne može uvesti stanje elementarne nepogode već vanredne situacije, ocenivši da za time sada nema potrebe.

Marić je podsetio da je juče evidenbtirano 266 požara i da će ih do nedelje "biti sigurno više" dok će situacija biti bolja kada stigne osveženje.

- Nema za sada mesta za proglašenje vanredne situacije s obzirom da su svi kapaciteti države stvaljeni u funkciju saniranja požara - rekao je on izrazivši uverenje da će se u tome i uspeti.

Požar na Čigoti na Zlatiboru se tokom prethodne noći proširio, uprkos naporima vatrogasaca koji su celu noć gasili vatrenu stihiju, izjavio je jutros Tanjugu načelnik Uprave MUP-a za vatrogasno spasilačke jedinice Goran Nikolić.

- Trava, koja je gorela, napredovala je prema vikendicama. Dve su napuštene, a dve su bile za korišćenje, tako da su one zahvaćene i izgorele u požaru - rekao je Nikolić.

Vatrogasci su u naselju Tomba tokom noći zaštitili vikend kuće i kuće meštana od vatre, a prema podacima čajetinske vatrogasne jedinice "odbranjeno" je 17 kuća dok su dve izgorele.

Nikolić je naveo da su vatrogasci tokom cele noći gasili požar koji još uvek nije u potpunosti lokalizovan, da se na nekoliko mesta i dalje širi.

Nikolić je rekao da su juče dve osobe evakuisane i da na sreću u požaru nije bilo većih povreda, osim ogrebotina koje su odmah sanirane.

- Očekujemo u devet sati da krene opet ruska letelica za gašenje i jedna za izvidjanje MUP-a - kazao je Nikolić.

On je izrazio nadu da će u toku dana ovaj požar, koji je trenutno najveći u Srbiji, biti stavljen pod kontrolu.

Rekordan broj požara u Šumadiji

U Šumadiji je ovog leta zabeležen rekordan broj požara, a prema navodima

komandira Vatrogasno spasilačke brigade Kragujevac Nenada Miloševića, tokom ove godine bilo je 1.469 intervencija, što predstavlja rekord u istoriji kragujevačke vatrogasne jedinice.

- Za 125 godina, koliko postoji organizovan oblik gašenja požara, nikada nije bilo ovoliko intervencija. Ekipe vatrogasno-spasilačke jedinice su tokom avgusta

intervenisale više od 220 puta, a bilo je dana kada su vatrogasci i po 20 puta gasili požare - rekao je Milošević.

Požar na padinama Kopaonika pod kontrolom

Požar koji je zahvatio više desetina hektara na području sela Kriva Reka, na padinama Kopaonika u opštini Brus, pod kontrolom je, kazao je danas komandir vatrogasno spasilačke čete kruševačke Vatrogasne jedinice Dejan Vasiljković.

- Požar je izbio na padinama Kopaonika u oblasti naseljenog mesta Kriva Reka, a ugrožena je borova i mešana šuma. Požar je pod kontrolom, trenutno nisu ugrožena materijalna dobra ni stanovništvo, ali je kod ovakvih požara nezahvalno bilo šta prognozirati jer je dovoljno da dune vetar i da on krene u drugom pravcu - kazao je Vasiljković za agenciju Beta.

Vlada Srbije od Rusije traži avion za gašenje požara

Vlada Srbije odlučila je da od Vlade Rusije traži avion "Berijev Be 200" za gašenje požara, saopšteno je posle večerašnje sednice vlade. Avion bi trebalo da bude smešten na aerodromu u Nišu od 25. avgusta do 15. septembra, a od Rusije je zatraženo i da helikopter "Kamov K-32" produži boravak na aerodromu u Nišu od 16. septembra do 1. oktobra. Zahtev je upućen radi efikasnijeg gašenja požara na više lokacija u Srbiji, navodi se u saopštenju. Avion za gašenje požara pripada ruskom Ministarstvu za civilnu zaštitu, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda.

Povezane vesti: Požar na Čigoti još gori, očekuje se da bude lokalizovan tokom noći ili ujutro Lokalizovani požari kod Kuršumlije Požar blizu Hilandara, vetar stao i vatra manje bukti MUP Srbije ponudio pomoć u gašenju požara kod Mojkovca Požari u Grčkoj, izgorele četiri kuće, povređena dva vatrogasca

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.