Povučen Završni račun budžeta

Izvor: RTS, 01.Dec.2009, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povučen Završni račun budžeta

Iz skupštinske procedure, Vlada povukla završni račun republičkog budžeta za 2008. godinu. Poslanici opozicije traže da se završni račun i izveštaj Državne revizorske institucije razmatraju na posebnoj sednici. Završene rasprave o zakonima o rudarstvu i putnim ispravama.

Vlada Srbije je povukla iz skupštinske procedure završni račun republičkog budžeta za 2008. godinu, obavestila je poslanike predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović.

Ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << energetike i rudarstva Petar Škundrić izjavio je da prema Strategiji o energetici do 2015. godine nije predviđena izgradnja nuklearnih centrala u Srbiji.

Škundrić je tokom rasprave o amandmanima na izmene i dopune Zakona o rudarstvu u rekao da ta strategija ne predviđa izgradnju nuklearnih centrala u Srbiji i da "nisu preduzimane nikakve radnje u smislu njihovog projektovanja i izgradnje".

Odgovor na pitanje o izgradnji nuklearne centrale od ministra tražili su poslanici Liberalno demokratske stranke i Srpske radikalne stranke zbog jučerašnje izjave ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Konuzina da je ta zemlja spremna da izgradi nuklearnu i druge vrste elektrana u Srbiji.

Ministar energetike Srbije rekao je da "nije ni čuo ni video izjavu Konuzina".

Opozicija sumnja da završni račun nije u skladu sa izveštajem Državne revizorske institucije, u kome se navode brojne nepravilnosti u trošenju državnog novca.

Iz ministarstva finansija saopštavaju da je, prema preporuci revizora, predlog povučen da bi se uskladila metodologija obračuna kursnih razlika.

Poslanici opozicije tražili su da se po četvrti put tekuća sednica prekine i hitno sazove nova sa dve tačke dnevnog reda - završni račun budžeta za 2008. godinu i izveštaj Državne revizorske institucije.

To je, kažu, uslov da se uopšte uđe u razmatranje budžeta za 2010. godinu. Predsednica Skupštine tu sednicu, međutim, ne može da zakaže, jer je Vlada povukla predlog završnog računa, dostavljen još u julu.

S druge strane G17 plus poziva da se o izveštaju Državne revizorske institucije, koji se najpre pojavio u medijima, što pre raspravlja na sednici skuštinskog odbora za finansije.

Opozicija odbacuje taj predlog kao pokušaj da se od javnosti sakrije kako je Vlada trošila novac.

Jorgovanka Tabaković iz SNS smatra da je povlačenje završnog računa budžeta za 2008. godinu direktno priznavanje krivice. "Podsećam Vladu da smo mi dobili izveštaj završnog računa i da sve ispravke dokumenta koji smo već dobili može da naiđu samo na još veću osudu javnosti", kaže Tabakovićeva.

"Ako dobijete izveštaj u petak u kojem se konstatutuju silne nepravilnosti u radu ministarstava, možete da zamislite kakav je izveštaj ministarstava odnosno Vlade o tome kako se trošio novac u budžetu", izjavio je Slobodan Maraš iz LDP-a.

Dragan Šormaz iz DSS-a kaže da je "neverovatno da nema zavrpnog računa za 2008, nema rebalansa budžeta za 2009. i da nema predloga budžeta za 2010. godinu".

Premijer Mirko Cvetković rekao je novinarima u Parlamentu da je završni račun budžeta za 2008. godinu iz procedure povučen iz tehničkih razloga.

Sprečiti štetne posledice eksploatacije sirovina

Parlament je u prepodnevnom delu sednice završio raspravu o amandmanima na izmene i dopune Zakona o rudarstvu koji se nalazi na dnevnom redu druge sednice jesenjeg zasedanja.

Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o rudarstvu predviđa donošenje godišnjeg programa koji će unaprediti razvoj rudarstva u Srbiji.

Godišnjim programom, koji će donositi Vlada Srbije, podsticaće se razvoj rudarstva i sprečiti, odnosno otkloniti štetne posledice koje su nastale eksploatacijom mineralnih sirovina.

Predlog zakona će, kako je naveo predlagač, omogućiti efikasniju eksploataciju rudnog bogatstva, razvoj rudarstva, potpuniju kontrolu poslovanja preduzeća koja se bave eksploatacijom mineralnih sirovina, pooštravanje sankcija i izdavanje rudarskih licenci od strane Ministarstva do početka rada Agencije za rudarstvo.

Naplatom nakanade za ekspoataciju rudnog bogatstva Srbije, koja je za pojedine mineralne sirovine smanjena, obuhvaćena su preduzeća koja se bave njihovom eksploatacijom, kao i ona koja ih prerađuju, pa će predložena rešenja uticati i na poslovanje tih preduzeća.

Prema podacima predlagača, do sada je 170 preduzeća plaćalo naknadu za korišćenje mineralnih sirovina, a ukoliko Skupština usvoji predložene izmene zakona o rudarstvu, očekuje se da će taj broj biti povećen za 20 do 30 odsto. Predloženim zakonom pooštrene su novčane kazne, koje će se kretati od 5.000 do 500.000 dinara.

Škundrić: Srbija će biti vodeća u regionu u proizvodnji energenata

Ministar energetike i rudarstva Petar Škundrić izjavio je u raspravi da Vlada Srbije ne planira zatvaranje rudnika i najavio strateška partnerstva koja će omogućiti profitabilno poslovanje.

"Ova vlada ne planira zatvaranje rudnika. Obezbedili smo subvencije za sledeću godinu i tražimo strateške partnere za sistematsko i dugoročno rešavanje rentabilnog poslovanja jednog dela rudnika", rekao je Škundrić, čime je odbacio primedbe dela opozicije da će predložene izmene zakona dovesti do zatvaranja većeg broja rudnika u Srbiji.

Ministar je ocenio da će Srbija u roku od pet do sedam godina postati vodeća zemlja u regionu kada je u pitanju proizvodnja energenata.

Poslanici Demokratske stranke Srbije naveli su da su predložena rešenja prvi korak u zatvaranju rudnika sa podzemnom eksploatacijom, što je, kako su rekli, jedina suštinska izmena u odnosu na važeći zakon. Smatraju da će većina rudnika biti zatvorena "zato što MMF vrši pritisak na Srbiju da smanji broj budžetskih korisnika, među kojima su i rudnici".

Sa time su se složili i poslanici Srpske napredne stranke, koji su rekli da predloženi zakon u sferi energetike ne može napraviti veliki boljitak, ukazujući i da od poslovanja rudnika zavisi egzistencija 16.000 ljudi u Srbiji.

Poslanici Srpske radikalne stranke su istakli da bi Vlada Srbije trebalo da ima dva prioriteta - da zaštiti prirodna bogatstva i da naplati bar deo sredstva iz neuspešnih privatizacija rudnika.

Poslanici PUPS-a su naveli da predloženi zakon duboko zadire u odnose opština, gradova i republike, kada je reč o naplati naknada za eksploataciju mineralnih sirovina i naglasili da bi rudnici rentu trebalo da plaćaju isključivo opštinama.

Produženje roka važenja putnih isprava

Skupština Srbije završila je i raspravu o amandmanima na izmene Zakona o putnim ispravama kojima je predloženo produženje roka važenja starih pasoša za godinu dana, odnosno do kraja 2010. godine.

Izmenama zakona o pasošima predviđeno je i produžavanje važenja pasoša za decu, tako da će za decu do tri godine pasoš umesto dosadašnjih dve važiti tri godine, a za decu od tri do 14 godina predloženo je da pasoš važi pet godina.

Tokom rasprave, ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić je rekao da je odluka EU o liberalizaciji viznog režima za građane Srbije "važna zbog rušenja istorijske nepravde prema građanima Srbije".

Podsetivši da su nedavno ukinute vize za putovanje građana Srbije u Rusiju, Dačić je rekao da se o ukidanju viza razgovara i sa drugim državama, pomenuvši među njima Izrael, Tursku, Japan, SAD i Veliku Britaniju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.