Povratili kontrolu na severu Gaze? Policija raspoređena po gradu VIDEO

Izvor: B92, 05.Feb.2024, 13:12

Povratili kontrolu na severu Gaze? Policija raspoređena po gradu VIDEO

Asošiejted pres je saopštio da je palestinska civilna uprava počela da se vraća u područja gde su Izraelci povukli većinu svojih snaga pre mesec dana.

Prema tvrdnjama četiri stanovnika i jednog visokog zvaničnika Hamasa, u grad Gaza su raspoređeni policajci i počela je isplata plata nekim državnim službenicima.

Četiri stanovnika grada Gaze rekli su Asošiejted presu da je policija nedavno bila stacionirana u blizini vladinih zgrada i policijskih štabova, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uključujući najveću bolnicu u Gazi, bolnicu Šifa.

Meštani su izvestili da su bili svedoci višestrukih izraelskih vazdušnih napada u blizini privremenih kancelarija.

Govoreći pod uslovom anonimnosti, zvaničnik Hamasa je, kako se izveštava, za AP rekao da je povratak policije pokušaj da se uspostavi red u razorenom gradu.

Prema rečima zvaničnika, vođama grupe je naloženo da uspostave zakon i red u oblastima na severu iz kojih su se izraelski vojnici povukli.

To je uključivalo pomoć u sprečavanju pljačke prodavnica i kuća koje su građani ostavili prazne jer su sledili izraelska naređenja o evakuaciji i preselili se u južnu Gazu. Takođe, mogle su se videti i akcije hapšenja lopova.

Izraelska vojska je ranije tvrdila da je uspela da "razgradi" Hamas u severnom delu Pojasa Gaze, ali su 16. januara, ubrzo nakon povlačenja Izraela iz te oblasti, rakete ispaljene na južni Izrael.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.