Povratak ultradesničara

Izvor: B92, 26.Jun.2023, 07:06

Povratak ultradesničara

Atina -- Rezultati izbora u Grlkoj ukazuju na povratak krajnje desnice, ocenjuje AP.

Malo poznata politička partija Spartanci, koju podržava Ilisas Kasijdijaris, bivši poslanik koji služi zatvorsku kaznu od 13 godina zog članstva u kriminalnoj organizaciji kao bivši vođa neonacističke Zlatne zore, osvojila je mesta u narednom sazivu grčkog parlamenta.

Uoči izbora, parlament je uveo oštrija pravila, kako bi blokirao Kasidijarisa da se kandiduje, pa je partija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koju je osnovao u zatvoru diskvalifikovana, zbog čega je usmerio svoju podršku Spartancima.

"Pobedili smo arogantnog neprijatelja. To je veliki trijumf za Grčku, našu domovinu", naveo je Kasidijaris u tvitu iz zatvora u centralnoj Grčkoj, ne navodeći o kojem neprijatelju se radi.

Partija desnog centra osvojila je najviše mesta - procenjuje se 158 - ostavivši levičarsku Sirizu na 47 poslaničkih mesta.

Spartanci će imati 13 u parlamentu od 300 poslanika.

Lider Spartanaca Vasilis Stigas javno je večeras zahvalio Kasidijarisu za podršku.

"Predstavljaćemo grčke ideale i vrednosti u sledećem parlamentu, ideala kojih trenutno nema", rekao je biznismen Stigas, koji je nekad bio aviomehaničar.

Kasidijaris i ostali članovi partije zatvoreni su 2020. godine nakon što su osudjeni za više nasilnih uličnih napada u kojima su ciljali migrante i levičarske političke aktiviste.

Osim te tri stranke, u parlament će ući i ultrareligiozna partija Niki, koja ima podršku dela Grčke pravoslavne crkve, navodi AP.

Prema navodima grčkog javnog servisa, u parlamentu je i PASOK, koji na osnovu blizu 100 odsto prebrojanih glasova ima 32 mesta, dok Komunistička partija ima 20.

Cenzus od tri odsto bi trebalo da prodje i partija Plevsi Eleterijas, koja će imati osam poslanika, dok stranka Eliniki Lisi ima 12 poslanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.