Povratak u Vlasovo po završetku radnog veka

Izvor: RTS, 12.Jun.2019, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povratak u Vlasovo po završetku radnog veka

U prokupačkom selu Vlasovu, smeštenom na obroncima Radana, na 1100 metara nadmorske visine, gotovo da više nema stanovnika. To je posledica višedecenijskih migracija i infrastrukturnih problema. U poslednje dve godine, deo puteva je popravljen, a ovo planinsko selo dobilo je i dva nova stanovnika, koji su se, nakon penzionisanja, vratili u zavičaj.
Milija Babić, nakon rada i penzionisanja u Beogradu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prošle godine vratio se u rodno Vlasovo.

"Odmorio sam se i psihički i sve. Dosta je bilo ono, četrdeset i dve godine u Beogradu, dosta. A sad mi, dobro je", kaže Milija Babić koji se vratio u Vlasovo.
I Milisav Barac, nakon penzionisanja u Kuršumliji, vreme uglavnom provodi ovde, u svojim šljivicima, na pčelinjaku.
"Ima uslova, ali slabo ima naroda, ovde kod nas baš samo tri kuće ima otvorene", navodi Milisav Barac.
Dugogodišnji predsednik Mesne zajednice Vlasovo Jakov Kovačević ne krije zadovoljstvo što se konačno neko i vratio i da bi taj broj svakako bio veći, da se malo više ulagalo u ovaj kraj.
"Pa raduje nas da se svi vrate i vratili bi se mnogi, samo zbog puta svi izbegavaju. Ljudi bi dolazili, ali samo svi kad odu, vrate se, kola polome", kaže Kovačević iz Vlasova.
Iako godinama ukazuju na ove probleme i gotovo izvesno gašenje sela na Radanu, meštani kažu da su tek nedavno, zahvaljujući Srbiji šumama, povezani sa matičnom opštinom Prokuplje.
"Trudili smo se ovih proteklih godina da uskladimo naše potrebe u gazdovanju šumama i sa potrebama lokalnog stanovništva, prvenstveno oko održavanja putne mreže", navodi Nebojša Mihovilović, direktor ŠG "Toplica" u Kuršumliji.
"Na nama je da se trudimo da ovo selo približimo malo civilizaciji. Kad bi i s druge strane se to povezalo, verujte da bi ovde bilo, garantovano, svake godine, po dva , tri stanovnika bi se vraćalo u ovo selo", kaže Mihailo Barac, predsednik Udruženja "Radan" Vlasovo.
Vlasovčani su se i ove godine okupili na tradicionalnom saboru, zahvalili se onima, koji im pomažu da opstanu na ovim prostorima, sa nadom da će početi da se realizuje i neki od drživnih projekata, predviđenih za ovo zaštićeno područje, od izuzetnog značaja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.