Izvor: Danas, 07.Dec.2015, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povratak tradiciji

Zrenjanin - Savremena galerija i umetnička kolonija Ečka priređuju izložbu slika učesnika ovogodišnje kolonije "Slika 2015". Na izložbi će biti predstavljene slike pet autora - Milice Crnobrnje Vukadinović, Jamesdina, Milice Ružičić, Nikole Markovića i Vuka Vučkovića.

- Ovo, šezdeseto po redu okupljanje umetnika u Ečki koncipirano je tako što su pozvani umetnici koji se bave isključivo slikom. Tokom prethodnih devet susreta pojam slike su, u skladu sa savremenim >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << tendencijama u umetnosti i teoriji, razmatrali i preispitivali različiti umetnici u najširem mogućem smislu. "Slika 2015." vraća se tradiciji u smislu sagledavanja mesta i uloge slike u savremenoj vizuelnoj umetnosti - objašnjava kustoskinja izložbe Sunčica Lambić Fenjčev.

Ona podseća na dugu tradiciju umetničke kolonije Ečka, koja još od sedamdesetih godina 20. veka prilagođava okupljanja umetnika trendovima u slikarstvu.

- Od osnivanja 1956. godine Umetnička kolonija Ečka u svojim sazivima okupljala je umetnike koji su se bavili različitim tradicionalnim likovnim disciplinama, da bi se vremenom održala samo dva saziva, koji su se bavili klasičnim slikarstvom i akvarelom. Tokom sedamdesetih godina kada nove umetničke prakse idu izvan ili protiv tradicionalnog slikarstva odnosno u pravcu dematerijalizacije umetničkog predmeta dolazi do napuštanja kolektivističkog duha svojstvenog kolonijskom delovanju. Od tog vremena organizatori kolonije konstantno pokušavaju da sazivima umetnika pronađu nov smisao, novi profil i energiju koji bi održali okupljanja umetnika u Ečki u životu. Godine 2006. na pedesetogodišnjicu osnivanja kolonije došlo je do promene u konceptu tradicionalnih slikarskih okupljanja kada je u skladu sa već uveliko prisutnim pluralizmom i interdisciplinarnošću u savremenoj umetnosti, umetnicima u Ečki omogućeno da svoje ideje realizuju u različitim formama savremenog umetničkog izražavanja, a 2010. godine se započelo sa autorskim i problemski koncipiranim sazivima u Umetničkoj koloniji Ečka - objašnjava Sunčica Lambić Fenjčev.

Izložba se otvara u ponedeljak, 7. decembra u 19 časova. Koloniju i izložbu su podržali Ministarstvo kulture i informisanja i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Otvaranje izložba "Slika 2015" večeras u Zrenjaninu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Dec.2015

U Savremenoj galeriji Zrenjanin večeras u 19 časova biće otvorena izložba "60. saziv Umetničke kolonije Ečka - Slika 2015"...Na izložbi će biti predstavlјene slike petoro učesnika ovogodišnje kolonije „Slika 2015": Milice Crnobrnje Vukadinović, Jamesdina, Milice Ružičić, Nikole Markovića...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.