Poverenik čestitao Dan slobode medija

Izvor: RTS, 02.Maj.2014, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poverenik čestitao Dan slobode medija

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka, čestitao svim novinarima u Srbiji 3. maj, Svetski dan slobode medija.

U poruci medijskim udruženjima, Rodoljub Šabić je naveo da je ostvarivanje izuzetno važne uloge medija veoma važno da predstavnici vlasti i preduzeća koja su u javnom vlasništvu na pravi način izvršavaju svoje obaveze prema javnosti, prenosi Fonet.

U tom pogledu ima pomaka na bolje, ali još uvek i veoma >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mnogo problema, zbog čega je neophodno da se konačno na pravi način aktiviraju zakonski mehanizmi odgovornosti za kršenje zakonom utvrđenih prava javnosti, ističe Šabić.

Sve aktivnosti vlasti, posebno raspolaganje javnim novcem i velikim javnim resursima, su legitiman predmet interesovanja i analize novinara i medija, ocenio je Šabić i dodao da je izuzetno važno da se mediji njima bave na osnovu pouzdanih i kompletnih informacija, odnosno dokumenata.

Proklamovani principi javnosti rada vlasti moraju se ostvarivati u stvarnosti i ne smeju ostajati na nivou "papirnih" proklamacija i oni obavezuju vlast da javnosti pruža mnogo više informacija na najpogodniji način, ne samo na zahtev, već proaktivno, javnim prezentiranjem dokumenata i baza podataka na Internetu, istakao je Šabić.

Poverenik je ukazao i da veliku, nespornu obavezu države mora da predstavlja i osiguravanje lične bezbednosti novinara, što uključuje i dužnost države da kazni one koji tu bezbednost ugroze.

S tim u vezi, nemoguće je ne setiti se da je proteklo 20 godina od smrti Dade Vujasinović, 15 od smrti Slavka Ćuruvije i 13 od smrti Milana Pantića, a da istina i pravda nisu zadovoljeni, podsetio je Šabić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Šabić: Vlast da pruža informacije

Izvor: B92, 02.Maj.2014

Beograd -- Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić saopštio je da vlast ima obavezu da javnosti pruža mnogo više informacija na najpogodniji način...On je poručio da proklamovani principi javnosti rada vlasti ne smeju ostajati na nivou "papirnih" proklamacija..Čestitajući...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.