Petak, 02.05.2014.

12:45

Šabić: Vlast da pruža informacije

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić saopštio je da vlast ima obavezu da javnosti pruža mnogo više informacija na najpogodniji način.

Izvor: Tanjug

Default images

On je poručio da proklamovani principi javnosti rada vlasti ne smeju ostajati na nivou "papirnih" proklamacija

Čestitajući svim novinarima u Srbiji 3. maj, Svetski dan slobode medija, Šabić je istakao i da veliku, nespornu obavezu države mora da predstavlja i obezbeđenje lične bezbednosti novinara.

Šabić je, u pismima upućenim predsednicima Udruženja novinara Srbije (UNS), Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), potvrdio spremnost i obavezu da im pomogne u ostvarivanju njihove važne društvene funkcije.

"Da bi mediji i novinari mogli da ostvaruju svoju, za demokratsko društvo izuzetno važnu funkciju, veoma je bitno da predstavnici vlasti i preduzeća koja su u javnom vlasništvu, na pravi način izvršavaju svoje obaveze prema javnosti", istakao je Šabić.

Prema njegovim rečima, u tom pogledu ima pomaka na bolje, ali još uvek i veoma mnogo problema, zbog čega je neophodno da se konačno, na pravi način aktiviraju zakonski mehanizmi odgovornosti za kršenje zakonom utvrđenih prava javnosti.

"Sve aktivnosti vlasti, posebno raspolaganje javnim novcem i velikim javnim resursima, su legitiman predmet interesovanja i analize od strane novinara i medija. I izuzetno je važno da se mediji njima bave na osnovu pouzdanih i kompletnih informacija, odnosno dokumenata", naveo je Šabić.

Proklamovani principi javnosti rada vlasti moraju se ostvarivati u stvarnosti, ne smeju ostajati na nivou "papirnih“ proklamacija, dodao je Šabić.

Oni obavezuju vlast da javnosti pruža mnogo više informacija na najpogodniji način, dakle ne samo na zahtev, već pre svega proaktivno, javnim prezentiranjem dokumenata i baza podataka na Internetu, naglasio je Šabić.

"Veliku, nespornu obavezu države mora da predstavlja i obezbeđenje lične bezbednosti novinara, što bez sumnje uključuje i dužnost države da kazni one koji tu bezbednost ugroze", kazao je Šabić.

Šabić je dodao i da je nemoguće ne setiti se da je proteklo 20 godina od smrti Dade Vujasinović, 15 od smrti Slavka Churuvije i 13 od smrti Milana Pantića, a da istina i pravda nisu zadovoljeni.

"Od izuzetnog je značaja da ti slučajevi konačno budu rasvetljeni i razrešeni kao garancija da se ništa slično u Srbiji više nikad ne sme i neće ponoviti", zaključio je Šabić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

6 h

Podeli: