Poverenik Marinović: Predložene izmena zakona mogu suziti stečena prava

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Sep.2019, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poverenik Marinović: Predložene izmena zakona mogu suziti stečena prava

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović je povodom obeležavanja Međunarodnog dana prava javnosti da zna naveo da nije saglasan sa predlozima izmena i dopuna Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja koje ukazuju na moguće sužavanja već stečenih prava.

Marinović je ocenio da se uvek može postići više u slobodi pristupa informacijama i da nikada ne treba biti zadovoljan postojećim, već postičći više. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

Poverenik je kazao da je protekli period bio "dosta neobičan" i da je ta institucija uspela da odgovori na sve zadatke zahvaljujući pojačanom radu i uprkos tome što je dobar deo godine ta institucija bila bez Poverenika.

On je kazao i da je počela primena novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i da je ta institucija primenom toga zakona dobila nova ovlašćenja, kao i da će njihova služba biti spremna u punom kapacitetu kada se izradi sistematizacija. Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici kazao je da je društvo danas "društvo informacija" i da su današanje generacije jedne od najpovezanijih u istoriji.

On je rekao da je za EU važno imati prave informacije i pravi alat kako doći do njih, kao i da postoji odgovarajuća i dobra infrastruktura i zakonski okvir u pristupu informacijama.

Fabrici je podsetio i na izveštaj Evropske komisije o Srbiji navodeći da je potrebno više raditi na transparentnosti infromacija o javnim fondovima i sredstvima.

Šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio čestitao je povereniku Marinoviću na izboru i poručio da se nada nastavku dobre saradnje Misije OEBS-a sa tom institucijom.

On je istakao da je pristup informacijama važan za demokratski proces i održivu demokratiju.

Oricio je naveo da je važno da ne samo državni organi, već i pojedinci budu dobro informisani jer to čini društvo otvorenijim.

Šef Misije Saveta Evrope u Srbiji Tobias Flesenkemper rekao je da je dobro što Srbija ratifikuje evropska dokumenta u oblastima pristupa informacijama i zaštiti podatak o ličnosti, ističući da je to posebno važno za podsticanje slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja.

Danas su dodeljena priznanja za najbolji Informator o radu koji je dodeljen Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Za doprinos ostvarivanju prava javnosti da zna u kategoriji republičkih organa nagrada je dodeljena Povereniku za zaštitu ravnopravnosti, zatim Osnovnom javnom tužilaštvu u Obrenovcu od pravosudnih organa, dok je za lokalne samouprave priznanje dato Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine u Novom Sadu.

Međunarodni dan univerzalnog prava na pristup informacijama ustanovljen je 28. septembra 2008. godine u Sofiji, a UNESKO ga je proglasio 2015. godine.

U Srbiji, Poverenik obeležava taj dan od 2006. godine sa ciljem da podstakne sve organe javnih vlasti da poboljšaju transparentnost svog rada i saradnju s građanima, a od 2011. godine dodeljuje se i priznanje državnom organu za najbolji informator o radu, koji se bira na javnom konkursu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.