Poverenica: U nekim medijskim izveštajima se krše prava deteta

Izvor: RTS, 07.Jun.2018, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poverenica: U nekim medijskim izveštajima se krše prava deteta

Mediji sve češće objavljuju slučajeve zlostavljanja i nasilja nad decom, gde se u jednom broju izveštaja prelaze granice profesionalne etike i grubo krše prava deteta, upozorila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.
"Objavljivanjem informacija u kojima se stavljaju inicijali, kao i fotografije kuća u kojima deca stanuju, posebno u manjim sredinama, ali i fotografija ili snimaka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na kojima je, uprkos zamagljenoj slici, moguće prepoznati dete, dovodi do povrede prava dece i mogu se ozbiljno ugroziti njihova sigurnost i trajno ostaviti štetne posledice na njihov razvoj i odrastanje", ističe se u saopštenju.

Poverenica Janković je napomenula da ukazivanje na štetne pojave i tragične slučajeve mora podrazumevati zaštitu prava svakog deteta, ali i svake žrtve.
Ona je pozvala medije da poštuju Ustav i zakone kada izveštavaju o konkretnim događajima čiji su akteri deca, i zaključila da ne postoji nikakvo opravdanje za izveštavanje na neprimeren i senzacionalistički način.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.