Povećan je broj nesigurnih poslova tokom pandemije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2021, 17:22

Povećan je broj nesigurnih poslova tokom pandemije

Strah od gubitka radnih mesta, pad ekonomije, oštrija društvena i ekonomska raslojavanja su glavne odlike pandemije, ocenio je danas na okruglom stolu "Uticaj pandemije na zaposlene u Republici Srbiji", predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (S S S S) Ljubisav Orbović.

Stručna grupa Samostalnih sindikata je sačinila studiju o uticaju aktuelne krize na ekonomski položaj radnika u Srbiji i na psihičko zdravlje zaposlenih u kojoj se navodi da je posledica pandemije rast >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nesigurnih poslova i smanjivanje broja zaposlenih na neodređeno vreme.

"Na kraju 2020. godine bilo je 43.500 više zaposlenih, ali je primetna tendencija sve većeg zapošljavanja na ugovor o delu, ugovor o privremenim i povremenim poslovima, a u najlošijem položaju su bili neformalno zaposleni. To su oni koji rade kod neregistrovanih poslodavaca i kod registrovanih poslodavaca, ali bez ugovora o radu. Njihov broj je smanjen za 32.000", rekao je šef stručnog tima sindikata Rajko Kosanović.

On je naveo da prema poslednjim podacima više od trećine zaposlenih radi nesigurne poslove.

Kosanović je ocenio da je broj radnika koji obavljaju poslove od kuće porastao sa oko četiri procenta pre pandemije na preko 12 odsto u toku krize i da radno zakonodavstvo nije pratilo tu tendenciju.

On je rekao da oko 30 odsto ispitanika izjavilo da je pandemija negativno uticala na njihovo psihičko zdravlje, a među njima je najveći procenat žena i starijih od 35 godina.

Predsednik Društva ekonomista Beograda Gojko Rikalović ocenio je da je stopa rasta BDP-a u Srbiji fetišizovana kategorija.

On je naveo da je stopa rasta 2020. realno bila minus jedan odsto, kao što se zvanično tvrdi, ali je upozorio da je istovremeno prošle godine produktivnost četiri puta brže opala nego zaposlenost.

Dodao je da rast nije stabilan, i da je svako preterano napredovanje loše kao i preterano nazadovanje.

Rikalović je pozvao sindikat da razvija solidarnost i da organizuje rasprave o problemima koje izaziva liberalni kapitalizam.

Kriza kapital traje decenijama i pandemija je samo izraz te krize.

Ona izgleda kao dimna zavesa za sve probleme na ovo. Svetu. Što je zemlja siromašnima to je njen položaj teži a pandemija prikriva probleme.

Naučni saradnik Instituta društvenih nauka Neda Novaković rekla je da je pandemija otkrila sve mane zdravstvene politike, jer se videlo da je pre toga ulagano manje od pet odsto BDP-a.

Dodala je da država ima otvoren konkurs preko koga najbolji medicinski radnici odlaze u inostranstvo.

I ona je primetila da je izostalo usaglašavanje radnog zakonodavstva sa promenama nastalim u toku pandemije, a pre svega sa radom na daljinu.

"Poslodavac nije plaćao nikakve troškove, pa su zaposleni radili na svojim kompjuterima, koristili svoje stanove i tako narušavali život u sopstvenim domaćinstvima. Rad se intenzivirao, jer su za istu zaradu ulagali više napora", istakla je Novakovićeva.

Ona je ocenila da raspoloživi podaci ukazuju na to da je 80 odsto novozaposlenih na nesigurnim i nekvalitetnim poslovima i ugovorima.

Novakovićeva smatra da nezaposlenost opada zbog velikog iseljavanja u inostranstvo i velike smrtnosti,. pa je dodala kako se broj stanovnika u Srbiji za poslednjih 20 godina smanjila za 545.000 ljudi.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Zoran Radovanović rekao je da je odlazak lekara u inostranstvo svetski trend.

"Jeste da odlaze ljudi u svet. Naši lekari idu u Sloveniju, Slovenci u Nemačku, Nemci u Skandinaviju, Skandinavci u Arabiju, iz Arabije u Ameriku, ali vi svi znate da jaka ekonomija omogućava ostanak ljudi.

Plata sestre koja može da dostigne i 100.000 dinara je polovina plate sestre u Nemačkoj, ali je tamo život skuplji", rekao je Radovanović.

Ocenio je da je SSSS pokrenuo dobre teme i podsetio da i Svetska zdravstvena organizacija definiše zdravlje kao odsustvo bolesti, ali i stanje potpunog psihičkog, fizičkog i socijalnog blagostanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.