Potvrđeno: Oni posreduju u pregovorima između Hamasa i Izraela

Izvor: B92, 09.Okt.2023, 22:14

Potvrđeno: Oni posreduju u pregovorima između Hamasa i Izraela

Ministarstvo spoljnih poslova Katara potvrdilo je da učestvuje u pregovorima o posredovanju između Hamasa i izraelskih zvaničnika.

Pored ostalog, pregovara se i o mogućoj razmeni zatvorenika.

"Naši prioriteti su da prekinemo krvoproliće, oslobodimo zatvorenike i osiguramo da se sukob obuzda bez regionalnog prelivanja", rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Madžed Al-Ansari za Rojters, bez iznošenja drugih detalja.

Kako je rekao neimenovani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izvor, pregovori koji su u toku, koje Katar vodi u koordinaciji sa SAD od subote uveče "kreću se pozitivno". Prema njegovim rečima, Katar je trenutno u stalnom kontaktu sa svim stranama.

Katarski posrednici uputili su hitne pozive da pokušaju da pregovaraju o oslobađanju izraelskih žena i dece koje je zarobio Hamas i zadržao u Gazi u zamenu za oslobađanje 36 palestinskih žena i dece.

Tačan broj izraelskih žena i dece talaca koje Hamas nudi za potencijalnu razmenu 36 palestinskih žena i dece, nije jasan, rekao je izvor.

Neimenovani izraelski zvaničnik demantovao je ranije danas da se vode pregovori o razmeni zarobljenika između Izraela i militantne palestinske grupe Hamasa, rekavši da ''nema pregovora o oslobađanju talaca''.

Pozivajući se na izvor blizak Hamasu, kineska agencija Sinhua prethodno je prenela da su u toku pregovori uz posredovanje Katara o razmeni zarobljenika između Izraela i Hamasa

"Uz podršku SAD, Katar nastoji da postigne hitan sporazum koji bi doveo do oslobađanja izraelskih žena koje je zarobio Hamas u zamenu za palestinske zatvorenice u izraelskim zatvorima'', rekao je izvor.

Veruje se da je više od 130 ljudi oteto iz Izraela i odvedeno u Gazu za vreme napada koji su počeli u subotu, a među zarobljenicima su žene, deca i starci.

Trenutno se u izraelskim zatvorima nalazi 36 palestinskih žena čije oslobađanje traži Hamas, prenosi Sinhua. Portparol Hamasa Abdel-Latif al-Kanua rekao je ranije da Hamas želi da ''oslobodi sve palestinske zatvorenike" iz Izraela i okonča izraelske "provokacije" na Zapadnoj obali i Jerusalimu, posebno u džamiji Al-Aksa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.