Potvrdili mandate u petak, sutra završavaju započeto

Izvor: B92, 05.Jun.2016, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potvrdili mandate u petak, sutra završavaju započeto

Beograd -- Skupština Srbije sutra će nastaviti tamo gde je u petak stala - sa izborom prvog čoveka parlamenta.

Dok vladajuća i opozicija optužuju jedna drugu za opstrukciju, izvesno je da će Maja Gojković biti izabrana za predsednicu 11. saziva republičkog parlamenta.

U petak su potvrdili mandate u ponedeljak bi trebalo da završe započet posao. U vladajućoj većini ne isključuju mogućnost da opozicija opstrukcijom porenmeti dnevni, red ali veruju da će Maja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Gojković biti izabrana za predsednicu parlamenta.

"Što se tiče većine - da, što se tiče broja glasova u parlamentu - apsolutno i što se tiče podrške nacije bez ikakve dileme, ali da li će Dragoljub Mićunović odlučiti da ode na večeru, ili da donese drugu odluku kojom će prekinuti skupštinu, kao što vidite mi na to ne možemo da utičemo“, navodi lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin.

Kako kaže, suočeni sa time da naša izborna lista ima 131 poslanika i apsolutnu većinu u republičkom parlamentu jedino što opozicija može da radi to je da pokušava da opstrukcija postane sistem rada u parlamentu.

Iz opozicije poručuju da nisu oni ti koji su opstrukcijom pokušali da odlože neizbežno.

„Mi smo bili veoma zainteresovani za to da učestvujemo u rasparavi na jedna pristojan način, da govorimo o kandidatkinji. Međutim svi koji su pratili sednicu su mogli da vide da SNS očigledno nije bilo u interesu da se govori o kandidatkinji jer sam predlagač nema mnogo lepog da kaže o njoj“, kaže Aleksandra Jerkov iz Demokratske stranke.

Prema njenim rečima, „umesto toga oni su se opredelili za jednu veoma štetnu, nepristojnu i ja bih rekla strategiju koja izlazi iz kulture uobičajenog dijaloga, jednog strašnog obračuna sa opozicijom, čime su zapravo usporavali opstruisali rad parlamenta i onemogućavajući da se rasprava vodi o Maji Gojković.

Urednik lista „NIN“ Nikola Tomić očekuje burnu, ali kraću raspravu.

Nema dileme da će Maja Gojković ubedljivom većinom u ponedeljak biti izabrana za novu-staru predsednicu parlamenta.

„Njen posao će biti značajno teži nego do sada, jer parlament dobija novu dinamiku pre svega zbog prisustva većeg broja opozicionih poslanika i to je naravno osnovna razlika u odnosu na ranije. Sa jedne strane imaćemo brojniju i glasniju opoziciju, a opet sa druge strane, kao što smo mogli videti u petak imaćemo mlađu, ali značajno dinamičniju i agresivniju poslaničku grupu SNS. Tu će dolaziti do ozbiljnih rasprava“, navodi Tomić.

Pored predsednice skupštine na konstitutivnoj sednici bi trebalo da bude izabrano i sedam potpredsednika, generalni sekretar i članova radnih tela Skupštine Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.