Potres kod Novog Pazara uznemirio građane, a da li ste znali da Srbiju godišnje pogodi 1.000 zemljotresa?

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Avg.2019, 06:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potres kod Novog Pazara uznemirio građane, a da li ste znali da Srbiju godišnje pogodi 1.000 zemljotresa?

Kako objašnjavaju seizmolozi, na prostoru Srbije ne očekuju se zemljotresi jači 6 stepeni Rihterove skale, a najjači do sada bio je zabeležen 5,9 stepeni.

Epicentar zemljotresa koji je juče rano pogodio  i uznemirio  građane Novog Pazara bio je tek na stotinak metara od srednjevekovnog  manastira Đurđevi stupovi, zadužbini Stefana Nemanje iz 12. veka koja je na Uneskovoj listi svetske baštine.

Prema podacima Republičkog seizmološkog zavoda, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zemljotres se desio u 6.50, a bio je jačine 2,6 stepena Ruhterove skale. Na mapi se vidi da je epicentar od Đurđevih stupova bio udaljen 700 metara.

- Zemljotres nisam ni osetio, a nisam ni primetio oštećenja  na manastiru i ostalim objektima. Hvala Bogu da niko nije povređen i da nema štete – kaže bivši iguman Đurđevih stupova Gerasim.

Prema dosadašnjim informacijama, zemljotres nije pričinio materijalnu štetu  na objektima u Novom Pazaru, ali je bio dovoljno jak da bi uznemirio građane, pogotovo žitelje stambenih zgrada.

Ovo je treći zemljotres zabeležen u ovom delu Srbije  u poslednja četiri dana, a prethodna dva  (od 2,2 i 1,8 Rihtera) desila su se na području Nove Varoši. Zbog toga su mnogi meštani  ovog kraja uznemireni, međutim stručnjaci kažu da nema previše razloga za brigu.

Branko Dragičević, zamenik direktora Republičkog seizmološkog zavoda Srbije, kaže da su poslednji zemljotresi ipak udaljeni jedan od drugog i da nemaju nikakve veze jedan sa drugim, te ih ne treba stavljati pod iste doađaje.

- To su slabi zemljotresi koji nisu mogli da izazovu materijalnu štetu. Takvih malih ili još manjih zemljotresa mi lociramo  više od 1.000 u Srbiji za jednu godinu. Vidim da ih ljudi sada povezuju, iako su udaljeni 60 km, te na taj način bespotresno stvaraju velike priče i šire paniku – rekao je Dragičević.

Kaže da građane u ovakvim situacijama najčešće interesuje predviđanje, zbog čega ističe da se od zemljotresa može zaštititi samo prevencijom, odnosno prostornim planiranjem  i zaštitom od zemljotresa objekta prilikom gradnje.

- Sa zemljotresima o kojima sada pričamo nikakva se opasnost nije ni povećala ni smanjila, to je redovno dešavanje. Priroda nas opominje da živimo na trusnom području, ali to nije nikakva najava da nas očekuju veliki zemjotresi. Pre svega, veliki zemljotresi dolaze bez najave i ne mogu se predvideti – nastavio je Dragičević.

Na spisku žarišnih zona sa najviše energetskog potencijala u Srbiji su Svilajnac, Rudnik, Kopaonik, Mionica, Vranje, Jagodina, Vitina, Trstenik.

Seizmolozi međutim imaju svoje mape opasnosti i procenu ugoženosti. One služe da objekti koji se na tom području grade izgrade tako da izdrže udar zakoje prethodna iskustva sugerišu  verovatnoću da će se ponovo dogoditi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.