Potreban dodatni novac za suzbijanje ebole

Izvor: RTS, 17.Okt.2014, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potreban dodatni novac za suzbijanje ebole

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun ponavlja apel da se hitno uplati novac u fond namenjen borbi protiv epidemije ebole, jer dosadašnji pozivi nisu privukli dovoljno donatora.

Na bankovnom računu fonda Ujedinjenih nacija, osnovanom za borbu protiv ebole, ima svega 100.000 dolara. Neophodno je milijardu dolara, kaže generalni sekretar svetske organizacije Ban Kimun, dodajući da će to omogućiti da se do 1. decembra smanji širenje zaraze.

"Razočarani >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << smo zbog spore reakcije na naše apele. Borba protiv ebole je zajednička, kao što je to bila ona protiv ptičjeg gripa, koji je za 12 sati prešao okean i iz Azije stigao u Kanadu", kaže bivši generalni sekretar UN Kofi Anan.

Ipak, međunarodna pomoć stiže u najugroženije zemlje Zapadne Afrike i još desetak zemalja Crnog kontinenta. Najviše novozaraženih je u Liberiji, Gvineji i Sijera Leoneu.

"Dopremili smo vodu, hranu, lekove i drugu pomoć, vrednu pola miliona dolara, za više od 1.000 stanovnika ruralnih delova Liberije. Tamo je najviše umrlih od ebole", navodi Martin Pener ispred Svetskog programa za hranu.

Posle kritika američke javnosti na račun vlasti da su sporo odgovorile na širenje virusa ebole u zemlji, predsednik Barak Obama imenovao je bivšeg savetnika Bele kuće Rona Klajna da uskladi akcije Amerike u suzbijanju epidemije ebole.

Na aerodromima u Francuskoj, uvedene su dodatne kontrole putnika iz Zapadne Afrike.

"Svim putnicima iz ugroženih zemalja, lekari mere temperaturu, pre nego što iz aviona uđu u zgradu aerodroma", kaže ministarka zdravlja Francuske Marisol Turen.

Lekari na Kosovu su saopštili da osoba koja se u Prištinu vratila sa hadžiluka i za koju se sumnjalo da je obolela od ebole – nije zaražena tim virusom.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da ebole zvanično više nema u Senegalu. Jedna kineska farmaceutska kompanija, povezana sa vojskom, poslala je nekoliko hiljada doza eksperimentalnog leka protiv ebole kineskim humanitarcima u Africi, gde živi oko milion Kineza.

U zemljama Zapadne Afrike - Liberiji, Gvineji i Sijera Leoneu, širenje bolesti je i dalje van kontrole. Virus je u tom delu sveta do sada odneo oko četiri i po hiljade života.

Dok Amerika i evropske zemlje uvode dodatne mere za prevenciju epidemije ebole na svojoj teritoriji, iz Kine stiže vest da su njeni farmaceuti proizveli eksperimentalni lek protiv ebole.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.