Potraga za žrtvama

Izvor: RTS, 11.Jul.2011, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potraga za žrtvama

Spasioci iz Volge izvukli 64 tela putnika turističkog broda "Bulgarija", koji je juče potonuo. Prema izveštajima ruskih medija, na brodu je bilo na desetine dece. U Rusiji sutra Dan žalosti.

Brod "Bulgarija" koji je krstario Volgom prevrnuo se i potonuo za nekoliko minuta, tvrde očevici. Prema dosadašnjim podacima, izvučeno je 64 žrtava, 79 putnika je spaseno, dok se za ostalima i dalje traga.

Ministarstvo za vanredne situacije Tatarstana saopštilo je da se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na brodu nalazilo 207 ljudi, među kojima 25 neregistrovanih putnika i 35 članova posade. Među žrtvama je i petoro dece, a spaseno je 79 ljudi. Brod je bio registrovan za prevoz 120 putnika.

"Nagnuo se na desni bok, prevrnuo, potonuo i kraj. Ništa više. Proveli smo u vodi sat i po, dva", opisao je jedan od preživelih putnika.

Prema izveštajima ruskih medija, na brodu je bilo na desetine dece. Većina ih je pre tragedije bila u koncertnoj dvorani na specijalnoj manifestaciji.

Ronioci i dalje pokušavaju da se probiju do te sale na brodu, ali na mestu nesreće duva snažan vetar, što izaziva velike talase. Pošto su ronioci pregledali brod, nade da tamo ima živih, nažalost, praktično nema.

Brod je potonuo 18 metara u dubinu, dva i po kilometra od desne obale Volge, a brod "Arabela" prihvatio je 76 preživelih i dovezao ih do Kazanja.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev je, kako prenosi Itar-Tas, sutrašnji dan proglasio Danom žalosti.

Potonula "Bulgarija", prema izveštajima ruske televizije, duga je 78 metara i sagrađena je 1955. godine u Čehoslovačkoj. Korišćena je za krstarenja po Volgi.

Brodolom "Bulgarije" jedna je od najvećih ruskih tragedija na rekama u poslednjih 30 godina. Ako se uzme u obzir potonuće broda "Admiral Nahimov" u Crnom moru 1986. godine, tragedija na Volgi jedna je od tri najveće po broju žrtava poslednjih decenija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.