Potpuno spržena devojčica dobila novu kožu (VIDEO)

Izvor: S media, 17.Jun.2012, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpuno spržena devojčica dobila novu kožu (VIDEO)

Nakon užasne nesreće u koju je prerasla novogodišnja zabava sa roštiljem, lekari nisu očekivali da će trogodišnja Izabela “Pipi” Kruger iz Johanesburga u Južnoj Africi uopšte preživeti, jer je zadobila teške opekotine na 80 odsto površine tela. U međuvremenu joj je, međutim, presađen 41 komad “klonirane” kože, revolucionarnom novom procedurom odgajene od njenih sopstvenih ćelija, i devojčica se uspešno oporavlja.

Nova koža je odgajena >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << u laboratoji “Genzim” u Bostonu, Masačusets (SAD), odakle je avionom prebačena u bolnicu u Johanesburgu i presađena detetu. Kao “matrica” za kloniranje korišćene su ćelije miša, a oko 40 graftova za presađivanje hitno je prebačeno u Johanesburg, jer je za uspeh bilo bitno da se koža presadi u roku od 24 sata od izlaska iz laboratorije.

Moderna mama: Uči ćerku da igra oko šipke i kupuje joj vaučere za uvećanje grudi i liposukciju (FOTO, VIDEO)

Deset operacija zbog Vilijama Šekspira!

Plastična operacija kao nagrada

Greškom zapalio sebe

Prema rečima dr Ridvana Mija, plastičnog hirurga bolnice u Johanesburgu koji je obavio operaciju, najkritičniji period za teško povređenu devojčicu bio je zapravo onaj pre operacije, jer je od prijema u bolnicu u januaru morala da se izbori s upalom pluća i otkazivanjem bubrega, a nekoliki puta je dolazilo i do prestanka rada srca.

Tek ove nedelje lekarima je konačno pošlo za rukom da njeno zdravstveno stanje stabilizuju dovoljno da bi mogla da se obavi operacija. Površina kože kojom su dr Mija i njegov tim prekrili detetove rane i učvrstili je kopčama bila je kao omanji tepih. Koža na licu je, umesto kopčama, pričvršćena ogranskim koncem koji se resorbuje, a celokupna količina nove kože odgajena je od dva uzorka uzeta sa malog dela Izabelinog tela koji je ostao nepovređen, zahvaljujući peleni koju je u vreme nesreće nosila.

Izabelini roditelji Ervin i Enis Kruger uspešan ishod operacije su dočekali s ogromnim olakšanjem. Majka se tokom boravka u bolnici nije odvajala od nje, a oboje su se potrudili i da preko društvenih mereža prikupe što više novca, kako bi svom detetu mogli da obezbede najbolju negu.

(Blic, Foto: Beta/AP)
Pogledaj vesti o: Nova godina,   Izbori

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Devojčici presadili kloniranu kožu (VIDEO)

Izvor: OkRadio.rs, 17.Jun.2012

Nakon užasne nesreće u koju je prerasla novogodišnja zabava sa roštiljem, lekari nisu očekivali da će trogodišnja Izabela “Pipi” Kruger iz Johanesburga u Južnoj Africi uopšte preživeti, jer je zadobila teške opekotine na 80 odsto površine tela. U međuvremenu joj je, međutim, presađen...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.