Potpisan ugovor o kreditiranju pruge Budimpešta-Beograd

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Apr.2020, 18:27

Potpisan ugovor o kreditiranju pruge Budimpešta-Beograd

Mađaraska je danas potpisala ugovor sa kineskim partnerima o kreditiranju izgradnje „brze“ pruge Budimpešta – Beograd, saopštila je agencija MTI.

Dokument su parafirali mađarski ministar finansija Mihalj Varga i predstavnik kineske Eksimbanke, a u njemu je navedeno da će 85 odsto troškova pokriti ta finansijska ustanova, a preostalih 15 procenata mađarska država.

„Izgradnjom nove pruge Mađarska bi mogla da postane logistički centar železničkog saobraćaja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u ovom delu Evrope, a uslovi pod kojima je novac dobijen su povoljniji od onih koji se trenutno mogu postići na tržištu“, izjavio je Varga.

Ugovor, naime, omogućava i prevremenu utplatu, a kamata je fiksna.

Ministar je podsetio da je mađarska vlada još prošlog proleća potpisal sporazum o realizaciji projekta sa mađarsko-kineskim konzorcijumom.

„Radovi na srpskom delu trase uveliko traju, verovatno će biti gotovi do kraja 2022, a cilj nam je da se izgradnja cele pruge okonča do 2025. godine“, rekao je Varga.

Ni u mađarskoj vladi ne kriju da ovdašnja deonica od budimpeštanskog predgrađa Šorokšar do Kelebije, duga 187 kilometara, prilično kasni, jer je prvi tender za glavnog izvođača poništen zbog previsoke cene.

Iznos kredita nije saopšten, a nedovno je opozicija u parlamentu spominjala iznos od 1.000 milijardi forinti (oko tri milijarde evra), tražeći da se sada, u vreme epidemije koronavirusa, ta investicija odloži za bolja vremena. Vlada, međutim, to nije prihvatila, a poslanici Fidesa i demohrišćana su podržali poseban zakon o tom projektu.

Opozticine stranke su glasale protiv i zbog doga što su delovi sporazuma sa kineskim i srpskim parnerima proglašeni poverljivim i neće moći da se objave u narednih 10 godina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.